Однією з гарантій незалежності суддів є створення достойних матеріальних умов для їхньої роботи, — Вища рада правосуддя

15:37, 28 апреля 2020
Згідно з Конституцією держава забезпечує фінансування та належні умови для функціонування судів і діяльності суддів.
Однією з гарантій незалежності суддів є створення достойних матеріальних умов для їхньої роботи, — Вища рада правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Належне фінансування судової системи є однією з конституційних гарантій самостійності судів і незалежності суддів, –  на цьому наголошується у Щорічній доповіді за 2019 рік «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні», ухваленій  Вищою радою правосуддя  9 квітня 2020 року.

Статтею 130 Конституції України встановлено, що держава забезпечує фінансування та належні умови для функціонування судів і діяльності суддів. Видатки на це у Державному бюджеті України визначаються окремо з урахуванням пропозицій Вищої ради правосуддя.

Під час підготовки проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» Вищою радою правосуддя надано Кабінету Міністрів України пріоритетні завдання фінансового забезпечення судової влади та її незалежності  відповідно до міжнародних стандартів. Потреба у видатках на це була заявлена у сумі 29 137 310,3 тис. гривень.

Проте за результатами  прийнятого парламентом 14 листопада 2019 року Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» обсяг видатків за бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя» становив 14 619 144,8 тис. гривень. Таким чином, рівень задоволення потреби у фінансуванні судової системи сягає лише 50,2%,  що є найменшим показником із 2011 року, відзначається у Доповіді. У  2017 році цей показник становив 79,1%, у  2018 – 77,9%,  у  2019 – 69,5%. Порівняно  з 2019 роком фінансування судової системи у 2020 році  було збільшено на 3,6 %  (509 879,3 тис. грн). Це при тому, що плановий рівень інфляції споживчих цін на 2020 рік становить  6%.

Зокрема, обсяги видатків споживання в частині заробітної плати не забезпечують:

суддівської винагороди судів, що мають бути ліквідовані (Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів);

суддівської винагороди 1 146 суддів, які мають бути призначені протягом 2020 року;

 оплату праці 28 153 працівників апаратів апеляційних та місцевих судів;

оплату праці 11 658 працівників Служби судової охорони.

Крім того, рівень фінансування судової системи у 2020 році унеможливлює виділення бюджетних призначень на створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та збільшення вартості відправлення поштової кореспонденції.

Тож, зазначається у Щорічній доповіді за 2019 рік  «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні», попри те, що фінансова складова залишається невід’ємною частиною забезпечення незалежного судочинства, проблема недостатнього фінансуванням системи правосуддя залишається нагальною.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що РСУ звернеться до ВС щодо конституційності обмежень винагороди суддів на період карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська