Суддя ОАСК повідомив ВРП про втручання з боку Громадської ради доброчесності

16:58, 28 мая 2020
Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.
Суддя ОАСК повідомив ВРП про втручання з боку Громадської ради доброчесності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Окружного адміністративного суду міста Києва Качура Ігоря Анатолійовича, у якому він інформує про дії адвокатів, активістів і за сумісництвом членів Громадської ради доброчесності (далі – ГРД) щодо професійної діяльності та особистого життя судді, що, на його переконання, здійснюються з метою підриву авторитету судової влади та є проявом втручання, передає прес-центр Судової влади України.

Качур І.А. зазначає, що у його провадженні перебуває адміністративна справа за позовом до ГРД про визнання протиправним та скасування висновку про невідповідність та зобов’язання вчинити дії, який надійшов 19 листопада 2019 року.

Вказано, що після ознайомлення з матеріалами адміністративної справи він виявив, що оскаржуваний у даній справі «Висновок про невідповідність судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду критеріям доброчесності та професійної етики» був затверджений ГРД 4 серпня 2019 року у складі 14 членів.

Як зазначено у зверненні, після відкриття суддею провадження у адміністративній справі за позовом до ГРД, у підготовче засідання  цивільної справи де суддя Качур І.А. є однією зі сторін прибула особа, яка приймала участь у вказаній адміністративній справі як член ГРД та представилася адвокатом його колишньої дружини, який згодився їй надавати правову допомогу на підставі договору про «безоплатну» правову допомогу від 9 грудня 2019 року.

Суддя зауважує, що за весь період слухання адміністративної справи за позовом до ГРД відповідач у справі не надавав відзиву на позовну заяву чи будь-якого іншого документу на підтвердження або спростування позиції, викладеної позивачем у позовній заяві. Качур І.А. вважає, що відповідач навмисно не користується правами, які йому надані у відповідності до статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України (заміна неналежної сторони).

Як вважає суддя, комплекс заходів, що здійснюють адвокати та члени ГРД у той же час в рамках ведення цивільної справи, свідчать про переслідування, незаконний збір та поширення конфіденційної інформації з метою вчинення впливу на Качура І.А. як на головуючого у справі під час прийняття остаточного рішення.

Зокрема, під час засідання комісії Васильківської районної державної адміністрації Київської області адвокат повідомив про низку запитів до державних та приватних установ, що стосуються особистого життя судді Качура І.А. та його малолітньої дитини, а також власності, що перебуває у володінні третіх осіб.

Крім того, як зазначає суддя, адвокат свідомо поширив у соціальній мережі адресу місця розташування нерухомості де проживає Качур І.А. у відео авторського блогу «Правосуддя по-новому», опублікованого 2 березня 2020 року у мережі  Facebook.

Суддя повідомляє, що за вказаними фактами він подав заяву про вчинення злочину адвокатом від 18 травня 2020 року, за якою внесено відомості до ЄРДР за частиною 1 статті 182 КК України (незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації).

Суддя вважає, що член ГРД, використовуючи статус адвоката у цивільній справі, будучи його опонентом, збирає та поширює стосовно нього конфіденційну інформацію у ЗМІ з метою спонукати його заявити самовідвід  у адміністративній справі чи прийняти рішення на користь ГРД.

На думку Качура І.А., перебуваючи у статусі адвоката колишньої дружини судді в цивільній справі адвокат та за сумісництвом член ГРД використовує надані йому договором про правову допомогу права та обов’язки виключно для збору інформації для формування суддівського досьє, інформації, що не стосується розгляду цивільної справи та порушує право на приватне життя третіх осіб.

Суддя повідомляє, що з вказаних та інших підстав він скерував скаргу на дії адвоката до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Львівської області для відповідного реагування та притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Качур І.А. вважає, що оскільки предметом розгляду адміністративної справи є висновок Громадської ради доброчесності, прийнятого за участі вказаної особи, враховуючи, що рішення у справі наразі не прийнято, вказані дії є протиправними та такими, що створюють тиск на суддю, є втручанням у здійснення правосуддя з метою перешкодити виконанню службових обов’язків, повному, всебічному, об’єктивному розгляду вказаної адміністративної справи та дискредитувати судову владу. 

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень судді про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя протягом 2019 року розглянула 618 повідомлень суддів про втручання у їхню професійну діяльність.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду