АРССУ підтримала Концепцію першочергових заходів із подальшого здійснення судової реформи в Україні

13:04, 4 июня 2020
Відкрите звернення АРССУ було оприлюднене 3 червня.
АРССУ підтримала Концепцію першочергових заходів із подальшого здійснення судової реформи в Україні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Асоціація розвитку суддівського самоврядування України надала оцінку проекту постанови № 3521 «Про схвалення Концепції першочергових заходів із подальшого здійснення судової реформи в Україні». Звернення було оприлюднене на офіційній сторінці АРССУ в Facebook.

​«Асоціація розвитку суддівського самоврядування України є громадською організацією суддів, метою діяльності якої є розвиток суддівського самоврядування в Україні, сприяння становленню в Україні справедливого суду, підвищення авторитету судової влади та зміцнення незалежності суддів.

​Виконуючи статутні завдання, Асоціація вважає необхідним заявити про таке.

​З часу проголошення незалежності в Україні триває судова реформа, яка має свої здобутки та прорахунки. Судді, як і усе суспільство, розуміють, що судова реформа не може тривати нескінченно та має відбуватись на підставі стратегії, яка буде прогнозовано визначати рух та результат, який має бути досягнутий на певному етапі та загалом.

​З 1991 року таких стратегій реформування судової влади було затверджено декілька, остання була схвалена Указом Президента України від 20.05.2015 № 276/2015 «Про Стратегію реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки».

Отже, постає питання: «Яким дороговказом судова реформа має йти далі та як вона має бути завершена?».

Асоціація вважає, що для вирішення цього питання є необхідним затвердження нової стратегії, яка врахує досвід попередніх змін та буде покладена в основу усіх наступних, які дозволять визначити подальший розвиток правосуддя в Україні, основні напрями, механізми втілення та завдання судової реформи, забезпечать їх відповідність Конституції України та міжнародним стандартам у сфері судочинства.

Це має бути своєрідна «Конституція судової реформи», затверджена законодавчим органом України, що забезпечить їй відповідну юридичну силу.

Намагання розробити та запропонувати таку концепцію суспільству вже здійснюються як самими суддями, так і іншими суб’єктами, в тому числі, наділеними правом законодавчої ініціативи. Так, 21 травня 2020 року народним депутатом України Сергієм Демченко був зареєстрований проект постанови про схвалення Концепції першочергових заходів із подальшого здійснення судової реформи в Україні (за № 3521).

Ознайомившись зі змістом даної Концепції, Асоціація вітає розуміння у Верховній Раді України процесів, які відбуваються на даний час у судовій владі. Так, серед запропонованих у цій концепції шляхів проведення судової реформи варто відзначити, як нагальні, такі: завершення реформування Верховного Суду як перейменованого Верховного Суду України на підставі безумовного виконання рішень Конституційного Суду України від 18.02.2020 № 2-р/2020 та від 11.03.2020 № 4-р/2020 в частині реалізації принципу інституційної безперервності; спрощення системи судового врядування шляхом передачі частини функцій Вищої кваліфікаційної комісії України Вищій раді правосуддя (для уникнення дублювання повноважень); впровадження електронного судочинства; унормування дій законодавця з обмеження розміру суддівської винагороди та рівня довічного грошового утримання суддів; ліквідація Державної судової адміністрації України, яка поступово перетворилась на орган з непритаманними у сфері правосуддя функціями як матеріально-фінансового, так і кадрового, і організаційного забезпечення судової влади.

Асоціація вважає необхідним заявити, що в цілому підтримує наведені вище положення концепції, відзначає на необхідності розгляду Верховною Радою України цього питання, а також включення до неї інших положень, зокрема, щодо діяльності З’їзду суддів України, Ради суддів України тощо», — йдеться у заяві.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як депутати пропонують реформувати судову систему.

Крім того, депутати пропонують схвалити концепцію судової реформи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде