Менеджмент резонансних справ у Верховному Суді: суддя ВП ВС Олена Кібенко розповіла про головні аспекти

15:40, 4 июня 2020
За словами Олени Кібенко, суддя має діяти абсолютно прозоро і пояснювати кожен свій крок.
Менеджмент резонансних справ у Верховному Суді: суддя ВП ВС Олена Кібенко розповіла про головні аспекти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олена Кібенко взяла участь у ІІІ Судовому форумі Асоціації адвокатів України як експерт сесії «Місія можлива: менеджмент складних та резонансних справ». Про це повідомляє прес-служба ВС.

Під час виступу суддя виклала своє бачення шляхів налагодження ефективної комунікації судів із громадськістю.

 «У складних та резонансних справах суддя має діяти абсолютно прозоро і пояснювати кожен свій крок, оскільки в ситуації правової невизначеності суспільство може сприймати будь-які дії суду вороже», – наголосила Олена Кібенко.

Суддя зазначила, що іноді це важко зробити через те, що в Україні Кодекс суддівської етики забороняє судді коментувати справи, які перебувають у його / її провадженні. Втім, на думку Олени Кібенко, потрібно шукати можливість пояснення ухваленого рішення. Наприклад, це може зробити прессекретар суду, суддя-спікер або навіть суддя-доповідач у справі, якщо мова йде про стислий коментар, який стосується процесуальних чи організаційних питань, а не суті розгляду справи. Саме суддя може професійно й точно пояснити, що відбувається, чому суд ухвалив таке рішення.

Крім цього, суддя ВП ВС підтримала позицію про доцільність проведення відеотрансляції всіх резонансних справ. «У Китаї довіра до судової системи була істотно підвищена завдяки тому, що транслюються всі судові засідання. Будь-яка особа може подивитися засідання – не треба ніяких клопотань», – зауважила вона.

Олена Кібенко також розповіла про межі участі громадськості в резонансних справах, можливий вплив громадських активістів на судове рішення та про те, коли участь і вплив межують із тиском на суд.

«За кордоном використовують дуже цікаві методи впливу на суд, які жваво обговорюють у пресі, літературі, їх відстежують, про них знають і самі суди та враховують у своїй роботі. Наприклад, сторони вивчають профайли всіх суддів, їх рішення та окремі думки, публікації - це враховується при як при формуванні правові позиції так і в комунікаційній стратегії сторони процесу. Але й суддів вчать як уникнути маніпулювання. В Україні, на жаль, досі немає системних досліджень щодо цього питання», — наголосила суддя.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляли про підходи Великої Палати Верховного Суду до визначення юрисдикційності спорів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси