Технічні засоби фіксації під час досудового розслідування: чому це важливо

14:45, 22 июля 2020
У дослідженні провели аналіз міжнародного досвіду і національної системи підготовки та практики, а також описали узагальнену модель.
Технічні засоби фіксації під час досудового розслідування: чому це важливо
legalife.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Експертний центр з прав людини повідомив, що протягом кількох останніх років переваги повноцінного аудіо- та відеозапису бесіди зі свідками чи підозрюваними стають дедалі очевиднішими для всіх учасників досудового розслідування:

— для підозрюваних записи викривають зловживання тактикою, неточними чи неправильно викладеними показаннями;

— для працівників правоохоронних органів записи допитів створюють певні гарантії для захисту від несправедливих звинувачень у застосуванні заборонених методів проведення слідчої (розшукової) дії або щодо ходу її проведення;

— прокурори та адвокати більше не сперечаються у судовому засіданні щодо того, що сталося під час допиту.

У 2015 році в рамках проекту «Невинуватість» у Сполучених штатах було проаналізовано діяльність правоохоронних органів, які використовували технічні засоби фіксації під час проведення процесуального інтерв’ю. Загалом було опитано працівників 111 установ у штатах Массачусетс і Вісконсин. Які аспекти цікавили дослідників більше всього?

—  відомче нормативне забезпечення процедури фіксації процесуального інтерв’ю та зберігання даних;

—  тип обладнання для запису та збереження інтерв’ю у спеціальному приміщенні;

— витрати та джерела фінансування, необхідні для фіксації даних.

Здебільшого учасники опитування схвально ставилися до практики проведення допиту із застосуванням технічних засобів фіксації та підтвердили, що це значно зменшило кількість скарг від захисту щодо неправдивих свідчень чи порушень з боку детектива. Крім цього, детективи підкреслили, що застосування технічних засобів фіксації дозволяло їм сконцентруватися на інтерв’юванні особи, а не на паперових записах показань.

Дослідження в рамках проекту «Невинуватість» визначає критичну важливість затверджених процедур та рекомендацій щодо використання технічних засобів фіксації під час досудового розслідування – що дуже актуально в сучасній ситуації України, коли судова система переходить на електронні форми роботи. Прикладом такого спеціалізованого документа може бути меморандум Департаменту юстиції США щодо електронної фіксації процесуального інтерв’ю – його зміст включає перелік загальних вимог до проведення допиту:

— камери та інше реєстраційне обладнання має бути встановлено у спеціально відведених приміщеннях для інтерв’ю. Камери треба розмістити таким чином, щоб тримати як підозрюваного, так і інтерв’юера у полі зору;

— хід та учасники бесіди повинні бути зафіксовані у повному обсязі за певними правилами;

— усі записи процесуальних інтерв’ю в рамках розслідування є доказами, а тому мають зберігатися за спеціальною процедурою.

Зазвичай, обов’язок і відповідальність за підготовку та вибір технічних засобів фіксації покладається на особу, що проводить допит, а тому може бути застосовано як аудіо-, так і відеозапис.

В Україні гарним прикладом втілення таких рекомендацій може бути НАБУ, де за фінансової допомоги Європейського Союзу було введено в експлуатацію шість кімнат для проведення допитів. Ці кімнати були розроблені за кращими міжнародними практиками та обладнані стаціонарними технічними засобами фіксації. Кожна з кімнат має дві камери: одна знімає загальний план приміщення з усіма учасниками допиту, а друга — направлена безпосередньо на особу, яку допитують. Такий підхід дозволяє бачити загальну картину під час слідчої (розшукової) дії, а також дає можливість детальніше стежити за рухами та мімікою особи, яку допитують.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада ухвалила закон про зміни до КПК щодо розгляду справ колегією суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду