Електронне правосуддя у різних країнах світу: як все працює

15:53, 7 августа 2020
Привели приклади трьох країн: Китаю, Великої Британії та Австралії.
Електронне правосуддя у різних країнах світу: як все працює
unba.org.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет цифрової трансформації оприлюднив цікаву інформацію щодо того, як працює електронне правосуддя в різних країнах світу.

«У Китаї роль суддів виконує штучний інтелект, а рішення надсилають через мобільний застосунок. Перший онлайн-суд створили в 2017 році в місті Ханчжоу для вирішення спорів у сфері е-комерції, авторського права чи онлайн-послуг. Нині такі суди працюють у Пекіні та Гуанчжоу. У 12 китайських провінціях на базі популярного месенджера WeChat запрацював онлайн-суд. У ході засідання сторони виступають за допомогою відеозв'язку.

Велика Британія запровадила подачу онлайн-заяв у зв’язку з тим, що багато документів оформлювалось неправильно. Так, 40% заяв про розлучення суди мусили повертати через помилки. Завдяки онлайн-формам цей показник знизився до рівня 0,5%. Учасники процесу заповнюють форму з питаннями стосовно справи, а до слухання частіше приєднуються через відеозв’язок. Зазвичай в такий спосіб вирішуються спори щодо сплати податків і штрафів, розлучення, домашнього насилля.

В Австралії онлайн-суди почали створювати ще в 2014 році, а зараз там функціонує ціла інфраструктура: платформа для онлайн-слухань, мобільний застосунок з переліком судів, окремі реєстри електронних повісток та обвинувальних актів, система організації колегії присяжних. Тепер австралійці замість 6 годин витрачають на слухання своєї справи в середньому 6 хвилин», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що повноцінне впровадження ЄСІТС в Україні — питання не одного року.

Окрім того, ДП ІСС «Електронний суд» відновив важливу функцію отримання повідомлень. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде