Як українські суди сприймають звіти міжнародних місій спостереження за виборами

19:31, 13 октября 2020
Голова КАС ВС Михайло Смокович зазначив, що судді знайомляться зі звітами міжнародних місій зі спостереження за виборчими процесами, які є своєрідним дороговказом на майбутнє.
Як українські суди сприймають звіти міжнародних місій спостереження за виборами
supreme.court.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович провів онлайн-зустріч із представниками Місії Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ зі спостереження за місцевими виборами в Україні 25 жовтня 2020 року на чолі з Головою Місії Інгібйорг Сольрун Гісладоттір, передає офіційний сайт ВС.

У зустрічі, яка відбулася 12 жовтня 2020 року, від КАС ВС взяли участь і суддя цього суду, секретар судової палати для розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Олена Калашнікова, заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату КАС Наталія Богданюк, завідувач сектору організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату КАС Світлана Пилипець, начальник відділу забезпечення діяльності голови та заступника голови суду секретаріату КАС Єлизавета Дзігора та інші працівники апарату Верховного Суду і секретаріату КАС ВС.

З боку Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ приєдналися аналітик із фінансування виборчої кампанії Ейріні Скузу, юридичний аналітик Єлена Ковальова, помічник юридичного аналітика Ольга Прокопчук, помічник Голови Місії Людмила Келганкіна.

Голова Місії Інгібйорг Сольрун Гісладоттір повідомила, що Місія, до якої входить 16 міжнародних експертів із 15 країн світу, розпочала роботу з 23 вересня 2020 року і залишиться в України до завершення виборів. Завдання Місії – спостереження і подання звіту щодо дотримання демократичних принципів проведення виборів, їх відповідності стандартам ОБСЄ, міжнародному і національному законодавству. Місія спостерігає за різними аспектами виборчої кампанії, зокрема юридичною основою, фінансуванням, здійснює медіа-моніторинг, а також вивчає електоральне поле. За результатами роботи буде підготовлено три звіти: щодо попереднього спостереження (опублікований минулого тижня), щодо проведення виборів (буде підготовлений наступного дня після виборів) та з рекомендаціями і побажаннями щодо удосконалення виборчого процесу (через два тижні після виборів).

Голова КАС ВС Михайло Смокович подякував представникам Місії за їхню зацікавленість тим, як адміністративні суди забезпечують судовий контроль за виборчим процесом. Він зазначив, що судді знайомляться зі звітами міжнародних місій зі спостереження за виборчими процесами, які є своєрідним дороговказом на майбутнє. Допомагають побачити помилки, на які вказано у звітах, і виправити їх.

Відповідаючи на запитання міжнародних спостерігачів, Михайло Смокович розповів, що кодифікація виборчого законодавства – це великий прогрес у правовому регулюванні виборчих процесів в Україні. Звернув увагу, що про відповідність міжнародним стандартам положень виборчого законодавства свідчить про врахування гендерної політики, а саме: кожна партія повинна мати своїх представників на посади не менше як 40 % іншої статі. Також важливими є зміни щодо встановлення виборчої адреси, яка раніше визначалася за місцем реєстрації виборця. Таке врегулювання обмежувало у виборчих правах виборців, місце реєстрації яких було на окупованих територіях, а місце фактичного проживання – на підконтрольній Україні території. Тепер такі особи можуть змінити виборчу адресу за місцем фактичного проживання або за місцем роботи і скористатися своїм виборчим правом.

Важливою Михайло Смокович вважає також новелу щодо розширення пасивного права бути обраним. Нині обмеження стосуються лише осіб, які вчинили тяжкий або особливо тяжкий злочин, притягувалися до кримінальної відповідальності за порушення виборчих прав громадян або які вчинили корупційне правопорушення. Раніше цей перелік був значно ширшим.

Крім цього, голова КАС ВС звернув увагу, що нині оскарження рішень, дій та бездіяльності усіх територіальних виборчих комісій законодавець віддав до підсудності окружних адміністративних судів, що важливо для забезпечення єдності судової практики.

Він поінформував учасників зустрічі, що КАС ВС – суд апеляційної інстанції у справах, в яких стороною є Центральна виборча комісія або її члени. Під час цього виборчого процесу таких справ було дев’ять.

Михайло Смокович зазначив, що під час виборчого процесу адміністративні суди працюють в особливому режимі: у вихідні й святкові дні, щодня до 24:00, щоб забезпечити розгляд позовних заяв, апеляційних скарг у строки, які визначені Виборчим кодексом України. На розгляд справ відведено два дні, крім цього, на подання позовних заяв – п’ять днів, апеляційних скарг – два дні.

Стосовно запитання міжнародних експертів щодо подальшого вдосконалення виборчого законодавства Михайло Смокович зазначив, що за умови впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи найвагомішим внеском буде забезпечення касаційного перегляду виборчих спорів в електронному режимі. Це надасть можливість у процесуальному порядку перевіряти правильність рішень апеляційних судів у різних регіонах для забезпечення єдності судової практики, оскільки зараз касаційний суд може надати лише методичну допомогу рекомендаційного характеру.

Голова КАС ВС також висловив думку, що в умовах швидкоплинності виборчого процесу строки на подання позовних заяв варто було б скоротити до двох днів.

Крім цього, Михайло Смокович звернув увагу на проблему, через яку виникає багато спорів і яка стосується подання до ТВК документів під час реєстрації кандидатів або партій. На його думку, варто було б визначити термін на усунення недоліків у таких документах, адже зараз вони повертаються з відмовою у реєстрації.

На завершення зустрічі Голова Місії Інгібйорг Сольрун Гісладоттір сказала, що це вже 15-ті вибори в Україні, за якими спостерігає Місія ОБСЄ. Є помітні вдосконалення і досягнення як у законодавстві, так і в інших питаннях. У звітах зафіксовано, що українська виборча система і процес наближаються до демократичних стандартів.

Нагадуємо, на місцевих виборах-2020 рекомендовано проводити брифінги за результатами голосування зовні приміщення виборчих дільниць, щоб запобігти скупченню людей.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей