Голова та судді КСУ взяли участь в презентації третього видання документів Консультативної ради європейських суддів

16:02, 26 октября 2020
Презентували третє офіційне видання документів Консультативної ради європейських суддів.
Голова та судді КСУ взяли участь в презентації третього видання документів Консультативної ради європейських суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова та судді КСУ взяли участь в презентації третього видання документів Консультативної ради європейських суддів. Про це повідомляє відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу.

Цей онлайн-захід організовано проєктом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні». Під час сьогоднішнього круглого столу презентовано третє офіційне видання документів Консультативної Ради європейських суддів, яке є корисним та інформативним довідником з європейських стандартів і європейської практики для усіх правників України.

Конституційний Суд у вказаному заході представляли судді КСУ Віктор Городовенко, Олег Первомайський, Галина Юровська та Керівник Секретаріату Суду Віктор Бесчастний.

Із вітальними словами до учасників зустрічі звернулися Голова Відділу з реформ сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ліліт Данеґян-Босслер, Голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький та Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв.

 У своєму виступі Голова КСУ від імені усіх суддів Конституційного Суду України привітав співрозмовників і висловив щиру подяку представникам Ради Європи за організацію цього заходу та можливість брати в ньому участь. Він із приємністю повідомив, що вже багато років суддя Конституційного Суду України Віктор Городовенко є членом Консультативної ради європейських суддів та представляє Україну в цій поважній інституції.

Олександр Тупицький наголосив, що висновки Консультативної ради європейських суддів є надзвичайно корисними, адже враховують не лише особливості існуючих національних судових систем та кращу європейську практику, а й містять пропозиції щодо вдосконалення статусу суддів та покращення доступу громадян до правосуддя. «Вони без перебільшення є дуже важливими та авторитетними юридичними джерелами, які Конституційний Суд України використовує при вирішенні справ, пов’язаних із діяльністю судів та суддів», - додав Голова КСУ. Він повідомив, що лише у цьому році, керуючись вищезазначеними та іншими стандартами Ради Європи, Конституційний Суд України ухвалив чотири рішення, які стосувалися функціонування та устрою судової влади в Україні.

З огляду на викладене, Олександр Тупицький висловив сподівання, що третє офіційне видання документів Консультативної ради європейських суддів, сприятиме продовженню позитивної тенденції використання стандартів Ради Європи при відправленні правосуддя. На завершення Голова КСУ побажав учасникам заходу плідної роботи та результативних дискусій.  

Презентували третє офіційне видання документів Консультативної ради європейських суддів Президент Консультативної ради європейських суддів Ніна Бететто та Суддя Конституційного Суду України, член Консультативної ради європейських суддів Віктор Городовенко.

Так, Віктор Городовенко зазначив, що має велику честь представляти Україну в Консультативній раді європейських суддів, яка сприяє забезпеченню незалежності, неупередженості та професійності суддів у демократичному суспільстві.

Він наголосив, що в 2010 році вперше представлено повний переклад на українську мову висновків КРЄС. За його словами, у висновках Консультативної ради європейських суддів, що публікуються у збірнику, розглядаються важливі питання, пов’язані зі статусом суддів та виконанням ними своїх обов’язків. У них зокрема, містяться конкретні посилання щодо впровадження загальних стандартів незалежності суддів, підготовки суддів, професійної етики, якості судових рішень, відносини між суддями та прокурорами, роль суддів у виконанні судових рішень, питання правосуддя та інформаційних технологій, спеціалізація суддів, відносини між суддями та адвокатами, оцінювання діяльності судді, якість правосуддя в цілому та повага до незалежності суддів. Суддя КСУ наголосив, що вказані висновки є важливим інструментом для українських суддів під час відправлення правосуддя, про що свідчать 31120 судових рішень, у яких застосовано висновки КРЄС.

Суддя окремо зупинився на окремих висновках, що стосуються діяльності судів та суддів зокрема. «Україна може пишатися тим, що безпосередньо застосовує висновки Консультативної ради європейських суддів», - наголосив Віктор Городовенко.

Учасники круглого столу, серед яких були судді Конституційного Суду України, Верховного Суду, апеляційних та місцевих судів, представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, представники законодавчої та виконавчої гілок влади, адвокати, прокурори, представники неурядових організацій, засобів масової інформації, а також експерти Ради Європи, обговорили основні положення документів Консультативної ради європейських суддів в світлі судової реформи в Україні, стандарти та рекомендації Ради Європи у сфері правосуддя та їх імплементацію в Україні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва