Суд закрив справу щодо порушення правил карантину: вулиця не є громадським місцем

15:50, 13 ноября 2020
Тернопільський апеляційний суд розглянув справу щодо порушення режиму самоізоляції.
Суд закрив справу щодо порушення правил карантину: вулиця не є громадським місцем
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Тернопільського апеляційного суду розглянув апеляційну скаргу на постанову Тернопільського міськрайонного суду від 17 вересня 2020 року, якою чоловіка було визнано винним за ст. 44-3 КУпАП (порушення правил щодо карантину людей) та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 34 тис. грн. Про це повідомляє пресслужба Тернопільського апеляційного суду.

Даною постановою визнано доведеним, що 6 серпня 2020 року чоловік самовільно залишив місце самоізоляції та перебував на вулиці. Таким чином, порушив вимоги постанови Кабінету Міністрів України № 641 від 22 липня 2020 року та вчинив правопорушення за ст. 44-3 КУпАП.

Не погодившись із таким рішенням, чоловік подав апеляційну скаргу, в якій просив постанову місцевого суду скасувати та закрити провадження у справі. 

Подану скаргу мотивував тим, що разом із сім'єю проживає в м. Тернополі, у двокімнатній квартирі. Після підтвердження тесту на гостру респіраторну хворобу COVID-19, щоб не наражати родину на небезпеку, для проходження самоізоляції він поїхав до батьків дружини, у село, де йому підготували одну із чотирьох кімнат у приватному будинку. По обіді, 6 серпня 2020 року він вийшов на подвір'я, де його побачив працівник поліції та склав рапорт про порушення правил карантину.

Суддя Тернопільського апеляційного суду дійшов таких висновків.

Так, до матеріалів справи долучено витяг з журналу, що містить список осіб із анкетними даними і датами захворювання та госпіталізації, зокрема, є і прізвище чоловіка. Однак із даного списку неможливо зрозуміти, що це за журнал, де і ким складений, які має реквізити.

Разом із тим, відповідно до п. 20 постанови Кабінету Міністрів України, особа сама має право визначати місце самоізоляції.

Крім того, у рапорті працівника поліції вказано, що чоловік в порушення вимог ст. 44-3 КУпАП перебував у громадському місці. Це твердження суперечить Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення», а саме, що перебування на вулиці, тим більше, на подвір'ї будинку не підпадає під законодавче визначення громадського місця.

Виходячи з наведеного, суддя Тернопільського апеляційного суду дійшов висновку, що в матеріалах справи відсутні належні та допустимі докази, які поза розумним сумнівом підтверджують вчинення Михайлом Б. адміністративного правопорушення за ст. 44-3 КУпАП. Тому апеляційну скаргу було задоволено, а справу щодо порушення ним карантину людей — закрито.

Раніше ми розповідали, чи загрожує штраф побутовим магазинам, які також торгують продуктами – судова практика.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чому «Епіцентр» неможливо притягнути до відповідальності за порушення карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва