КСУ заявив, що Зеленський негайно має скасувати свій указ

14:55, 30 декабря 2020
КСУ: Указ Зеленського про відсторонення Тупицького — нікчемний.
КСУ заявив, що Зеленський негайно має скасувати свій указ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Конституційному суді України заявляють, що суддя Олександр Тупицький зобов'язаний продовжувати виконувати свої службові обов'язки відповідно до Конституції України і закону «Про Конституційний суд України». Про це повідомляє пресслужба КСУ.

Як зазначає пресслужба у коментарі щодо указу президента про відсторонення Тупицького, Володимир Зеленський вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив приписи ст. 1, 6, 8, 19, 106, 147, 149, 153 Конституції України.

«Отже, з конституційно-правової точки зору указ Президента України «Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України» від 29 грудня 2020 року №607/2020 є юридично нікчемним і не може підлягати виконанню, оскільки він виданий президентом України з перевищенням його конституційних повноважень, суперечить конституційним засадам організації державної влади в Україні, конституційним принципам діяльності Конституційного Суду України, посягає на конституційно-правовий статус судді Конституційного Суду України», - йдеться в заяві на сайті суду.

У КС зазначають, що цей указ фактично є протиправним втручанням у діяльність судді Конституційного Суду України, перешкодою виконанню ним своїх службових обов'язків, що тягне за собою юридичну відповідальність.

«Виходячи з цього, суддя Конституційного Суду України О. Тупицький зобов’язаний продовжувати виконувати свої службові обов’язки відповідно до Конституції України та закону України «Про Конституційний Суд України», а Президент України – негайно скасувати свій указ 607/2020 від 29 грудня 2020 року», - йдеться в заяві.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Зеленський підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва