У ВРП триває робота щодо врегулювання нагальних питань фінансування судової влади

15:45, 3 марта 2021
Вища рада правосуддя продовжує вивчати питання щодо погодження перерозподілу бюджетних видатків у межах звернення Державної судової адміністрації України.
У ВРП триває робота щодо врегулювання нагальних питань фінансування судової влади
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко та член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус взяли участь у черговому засіданні робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті ВРУ з питань правової політики. Присутні обговорили подальші кроки щодо врегулювання питання виплати у повному обсязі суддівської винагороди, оплати праці працівників апаратів судів, першочергових витрат судів, питання фінансування Верховного Суду та Верховного Суду України. Про це повідомляє пресслужба ВРП.

Відомо, Комітет Верховної Ради України з питань правової політики 3 лютого 2021 року вирішив створити робочу групу з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, призначивши її керівником народного депутата України Сергія Демченка. Робоча група створена з метою здійснення постійного моніторингу стану фінансового забезпечення судової влади в Україні та вирішення нагальних проблем її недофінансування.

Відповідно до попереднього рішення робочої групи здійснено наближення коштів для врегулювання виплати суддівської винагороди та оплати праці працівникам апаратів судів у І кварталі 2021 року, а саме наближено кошти на оплату праці у сумі 337,2 млн гривень, для нарахування на заробітну плату – 139 млн гривень, на інші поточні видатки – 40 млн гривень. Відповідні зміни затверджено Міністерством фінансів України. Рада продовжує вивчати питання щодо погодження перерозподілу бюджетних видатків у межах звернення Державної судової адміністрації України.

Голова ВРП Андрій Овсієнко повідомив, що: 

Потребують доопрацювання питання відповідності запропонованого ДСА України механізму перерозподілу коштів Бюджетному кодексу України та загалом бюджетному законодавству. За словами А.Овсієнка, необхідно з’ясувати, на якій правовій підставі може відбутися акумулювання коштів та чи не призведе це до диспропорції у розрізі додатку 7 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (Розподіл видатків Державного бюджету України на 2021 рік на забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя).

Наразі заплановано проведення додаткових робочих консультацій членів ВРП з представниками ДСА України, Міністерства фінансів України, законодавчої гілки влади тощо для узгодження вказаних питань.

Погодження перерозподілу бюджетних видатків після консультацій та додаткового вивчення буде внесено до порядку денного засідання ВРП 4 березня 2021 року.

Андрій Овсієнко зазначив, що ВРП вживає залежних від Ради заходів для вирішення проблеми недофінансування судової влади, та наголосив: «Зараз важливо прийняти правильне виважене рішення, аби в подальшому не виправляти свої ж помилки».

Член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус зазначив, що для того, щоб запобігти масовому відтоку працівників апаратів судів, необхідно не лише забезпечити виплату заробітної плати, встановленої законодавством, а й відразу визначати потребу додаткового фінансування для нарахування надбавок, щоб сума виплат працівникам апаратів відповідала розміру прожиткового мінімуму.

На переконання О.Прудивуса, під час прийняття рішення щодо перерозподілу коштів, крім судових установ, необхідно брати до уваги рівень фінансування всіх органів, які забезпечують правосуддя в Україні.

Крім того, як вказав член ВРП, при здійсненні перерозподілу коштів необхідно зважати, що велика кількість суддів позивається про стягнення виплат, які не були виплачені у період карантину.

Під час наступного засідання робочої групи учасники планують обговорити напрацювання та пропозиції щодо формули розрахунку перерозподілу коштів для визначення чіткого розміру дефіциту на виплату суддівської винагороди та оплати праці працівникам апаратів судів як на І квартал, так і на весь 2021 рік.

У засіданні робочої групи також узяли участь т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна, начальник відділу планування та фінансового забезпечення судів та установ ДСА України Інна Гомонова, заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев, народні депутати України Сергій Демченко, Денис Маслов, Тарас Тарасенко, судді та інші експерти.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Кам’янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області звернувся до ВРП щодо критичного недофінансування. 

Крім того, суд на Донеччині перебуває в умовах тотального недофінансування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді