Служба судової охорони прозвітувала ВРП про свою діяльність у 2020 році

09:48, 16 апреля 2021
У звіті зазначено, що протягом 2020 року завершено формування у 24 областях територіальних управлінь ССО, проведено заходи щодо укомплектування їх співробітниками.
Служба судової охорони прозвітувала ВРП про свою діяльність у 2020 році
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя заслухала Звіт Голови Служби судової охорони Валерія Бондаря про діяльність Служби та реалізацію у 2020 році Стратегії розвитку Служби судової охорони до 2022 року.

У Звіті Голови ССО відображаються структурна, функціональна побудова та стан укомплектування органів та підрозділів ССО, а також виконання повноважень щодо:

  •  стану забезпечення охороною об’єктів органів та установ системи правосуддя;
  •  організації навчання й підвищення кваліфікації співробітників ССО;
  •  стану забезпечення будівель, приміщень судів та установ системи правосуддя необхідною кількістю сучасних систем (засобів) технічної, інженерно-технічної охорони.

У Звіті зазначено, що протягом 2020 року завершено формування у 24 областях України територіальних управлінь ССО, проведено заходи щодо укомплектування їх співробітниками. Станом на 31 грудня 2020 року укомплектованість ССО становила 62 % (працевлаштовано 5 007 осіб, затверджена штатна чисельність 8 053 одиниць).

"У 2020 році Службою взято під охорону 277 об’єктів системи правосуддя, розміщених у 299 будівлях (у 2019 році взято під охорону 191 об’єкт). Станом на кінець 2020 року забезпечено охороною 468 об’єктів системи правосуддя, що на 63 об’єкти більше, ніж заплановано на 2020 рік Стратегією розвитку Служби судової охорони до 2022 року. Понад 1430 співробітників ССО щодня залучалися для забезпечення охорони і підтримання громадського порядку в судах, органах і установах системи правосуддя, з них понад 460 – для здійснення добового чергування. Новостворені підрозділи швидкого реагування територіальних управлінь ССО із червня 2020 року залучалися для посилення служби під час 480 судових засідань з розгляду резонансних справ.

Варто зазначити, що протягом 2020 року до Вищої ради правосуддя звернулися три суди з питань щодо неналежної охорони їх приміщень. Крім того, у 2020 році Рада за результатами розгляду повідомлень суддів про втручання у діяльність щодо здійснення правосуддя прийняла 11 рішень про звернення до Служби судової охорони (здебільшого щодо невідкладного вжиття передбачених законом заходів із забезпечення особистої безпеки суддів та охорони приміщень судів).

Упродовж 2020 року в ССО організовано та проведено первинну професійну підготовку і стажування на об’єктах охорони 888 співробітників, спеціальну підготовку 3 037 співробітників, 92 спільні заняття з установами системи правосуддя та 198 – із правоохоронними та іншими органами, з якими Служба взаємодіє, 12 спільних  тактико-спеціальних навчань, 197 навчально-тренувальних стрільб. Майже 400 співробітників ССО взяли участь у тренінгах, які проводилися Національною школою суддів України.

Щодо стану забезпечення будівель, приміщень судів та установ системи правосуддя необхідною кількістю сучасних систем (засобів) технічної, інженерно-технічної охорони у Звіті зазначено про проведення комісійних обстежень 510 об’єктів системи правосуддя, з яких 331 об’єкт не відповідає вимогам до безпеки експлуатації будинків із різних причин.

У Звіті Голови ССО також вказані проблемні питання, які потребують вирішення:

  •  недостатній рівень фінансування у 2021 році – 33,3 % від потреби;
  •  неврегульованість питання визначення компетентності ССО щодо встановлення засобів відеоспостереження та охоронної сигналізації на об’єктах системи правосуддя;
  •  необхідність законодавчого врегулювання деяких питань діяльності ССО, надання ССО функцій головного розпорядника бюджетних коштів та повноважень щодо управління державним майном, яке належить до сфери управління ССО;
  • відсутність на балансі ССО будівель, приміщень, стоянок для автотранспорту, складських приміщень.

Перспективами розвитку ССО визначено: взяття під охорону всіх судів, органів та установ системи правосуддя; впровадження системи відеоконтролю за безпекою в судах; удосконалення та оптимізація системи охорони об’єктів системи правосуддя; впровадження в ССО єдиної системи електронного документообігу; вивчення питань щодо перспектив запровадження конвоювання осіб з місць попереднього тримання до судів та передання функцій державної виконавчої служби щодо виконання судових рішень.

Вища рада правосуддя взяла до відома Звіт про діяльність Служби судової охорони та реалізацію у 2020 році Стратегії розвитку Служби судової охорони до 2022 року, а також звернула увагу Голови ССО на необхідність неухильного забезпечення підтримання громадського порядку в судах, охорони приміщень судів, органів та установ системи правосуддя та завершення у 2021 році взяття під охорону решти об’єктів органів системи правосуддя", — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Сарненський районний суд Рівненської області перейшов під захист Служби судової охорони. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді