У ВРП наголосили, що розмір посадових окладів працівників судів наразі не відповідає потребам сьогодення

19:23, 19 июля 2021
Визначення базових окладів працівників апаратів судів — один з пріоритетів формування бюджетної політики на наступний рік.
У ВРП наголосили, що розмір посадових окладів працівників судів наразі не відповідає потребам сьогодення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час чергового засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, обговорено питання врегулювання оплати праці працівників судів, суддів та впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Про це повідомляє пресслужба ВРП.

Член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус наголосив, що розмір посадових окладів працівників судів наразі не відповідає потребам сьогодення, що унеможливлює формування якісного складу апаратів судів і сприяє інтенсивному відтоку кваліфікованих кадрів з органів судової влади.

Олег Прудивус зазначив, що ВРП ініціювала проведення спільної наради з очільниками Державної судової адміністрації України та Ради суддів України, учасники якої узгодили спільну позицію щодо необхідності внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з метою чіткого визначення окладів і обов’язкових надбавок працівникам апаратів судів та розробки відповідного проєкту документа. Вказані напрацювання найближчим часом будуть представлені на розгляд робочої групи.

«Зафіксовані законом виплати мають бути достатніми для забезпечення конкурентної заробітної плати. Наразі усі зацікавлені сторони оперативно опрацьовують механізм визначення розміру базових окладів з урахуванням позицій судів першої та апеляційної інстанцій, а також вищих судів та Верховного Суду», – зауважив член ВРП.

Крім того, ВРП продовжує опрацьовувати питання погодження перерозподілу бюджетних видатків щодо виплати суддівської винагороди та рівномірного розподілу бюджетних коштів для виплати заробітної плати працівникам апаратів судів за пропозиціями ДСА України. 

Голова робочої групи, народний депутат України Сергій Демченко зазначив, що Верховна Рада України підтримала спільну позицію робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні про необхідність збільшення видатків державного бюджету органам судової влади і суддівського врядування порівняно з відповідними показниками, передбаченими у Бюджетній декларації на 2022–2024 роки.

Рекомендації Верховної Ради України щодо бюджетної політики мають обов’язковий характер для Кабінету Міністрів України під час підготовки проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік».

Як повідомив Сергій Демченко, Кабмін має надати інформацію до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету щодо врахування відповідних пропозицій до 15 вересня 2021 року.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що питання оплати праці працівників апаратів судів має бути вирішено законом: ВРП.

Крім того, ми повідомляли, коли суд може зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу: практика ВС.

Додамо, що судовій владі правники довіряють більше, ніж виконавчій та законодавчій: ВРП.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва