На сайті ВРП з’явилась інтерактивна онлайн-мапа навантаження судів та відрядження суддів

17:25, 16 августа 2021
Започатковано наповнення онлайн-мапи навантаження судів та відрядження суддів.
На сайті ВРП з’явилась інтерактивна онлайн-мапа навантаження судів та відрядження суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя інформує, що на сайті ВПР відтепер можна ознайомитися з інформацією про показники навантаження суддів у конкретному суді порівняно з аналогічними показниками по області та по Україні, а також про кількість суддів, відряджених до судів з надмірним рівнем судового навантаження. Започатковано наповнення онлайн-мапи навантаження судів та відрядження суддів.

В умовах кадрового дефіциту відрядження суддів є об’єктивною необхідністю та має на меті забезпечення кожному права на справедливий судовий розгляд у розумні строки, зменшення та врегулювання надмірного навантаження суддів у судах, підвищення авторитету правосуддя.

За 2020 рік та січень – липень 2021 року до Вищої ради правосуддя надійшло 102 повідомлення Державної судової адміністрації України щодо необхідності розгляду питання про відрядження суддів до 109 судів із надмірним рівнем судового навантаження.

Загалом Вищою радою правосуддя упродовж 2020 року та січня – липня 2021 року прийняті рішення про початок процедури відрядження суддів (як тимчасового переведення) до 89 судів. 178 суддів подали до ВРП згоду на відрядження.

У 2020 році та за сім місяців 2021 року Вища рада правосуддя прийняла рішення про відрядження 56 суддів до 38 судів з надмірним рівнем судового навантаження та до 2 судів, які припинили свою роботу та здійснення правосуддя в яких було неможливим.

Зазначається, що Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо відрядження суддів та врегулювання інших питань забезпечення функціонування системи правосуддя в період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» встановлено, що ВРП ухвалює без рекомендації чи подання ВККСУ рішення про відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації. Однак практика застосування ВРП положень закону в частині відрядження суддів до іншого суду свідчить про неможливість повною мірою вирішити проблему кадрового дефіциту, забезпечити рівномірне навантаження та стабільне судочинство в окремих місцевих судах загальної юрисдикції.

Наразі на сайті ВРП також функціонує температурна мапа, яка містить інформацію про кількість суддів, притягнутих до дисциплінарної відповідальності у різних областях, кількість повідомлень про втручання за місцем розташування судів, а також інтерактивна онлайн-мапа звернень щодо проблем фінансування судів.

Також «Судово-юридична газета» писала, що ВРП опублікувала звіт за І півріччя 2021 року у цифрах: скільки звернень розглянуто.

Додамо, що ми повідомляли, що назвали інституцію, якій найбільше довіряють судді.

Крім того, Разумков повідомив, коли Рада розгляне законопроекти щодо діяльності ВРП.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси