Маловацький: Підходи до виконання судових рішень потрібно змінювати

20:13, 28 сентября 2021
Маловацький вважає доцільним надати судовій гілці влади дієві механізми контролю за виконанням судових рішень.
Маловацький: Підходи до виконання судових рішень потрібно змінювати
Джерело фото: hcj.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький сказав під час засідання Керівного комітету проекту ЄС «ПРАВО-JUSTICE», що підходи до виконання судових рішень потрібно змінювати. Про це повідомляє пресслужба Вищої ради правосуддя.

Олексій Маловацький звернув увагу на гостру проблему незадовільного виконання рішень судів. «Рівень виконання судових рішень надзвичайно низький. Основна проблема полягає у оскарженні виконавчих документів», – сказав він. 

На думку в.о. Голови ВРП, виконавчим документом може бути саме рішення суду. «Навіщо нам накази і виконавчі листи? Це додаткове документальне, процесуальне навантаження на суди. Давайте обговорювати можливість скасування виконавчих документів. І тоді питання щодо виконання рішення суду взагалі не поставатиме. Набрало рішення законної сили – у реєстрі отримуємо відповідну позначку і відразу блокуються рахунки й списуються грошові кошти. Непотрібні ніякі глобальні реформи, достатньо одну норму в чотирьох кодексах змінити і ми вирішимо проблему невиконання судових рішень. Україна зможе виконати зобов’язання перед Радою Європи, продемонструвавши позитивну динаміку», - зазначив Олексій Маловацький.

Він також констатував, що наразі виконання судових рішень належить до компетенції Державної кримінально-виконавчої служби, яка перебуває у системі виконавчої влади, проте відповідальність за  невиконання судових рішень несе судова влада. На думку Олексія Маловацького, доцільно надати судовій гілці влади дієві механізми контролю за виконанням судових рішень.

Раніше ми писали, що п’ять суддів, у тому числі двоє суддів Верховного Суду звільнилися у відставку.

Крім того, Вища рада правосуддя звільнила у відставку 5 суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва