РСУ: Секретар РНБО не може змиритися з існуванням незалежної судової гілки влади

15:02, 25 октября 2021
У РСУ відповіли Олексію Данілову.
РСУ: Секретар РНБО не може змиритися з існуванням незалежної судової гілки влади
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада суддів України наголосила, що секретар Координаційного органу при Президентові України не може змиритися з існуванням незалежної судової гілки влади. Відповідна заява з’явилась на офіційному сайті РСУ.

«З огляду на заяву секретаря РНБО Олексія Данілова окремим ЗМІ про певні суддівські корпорації, аналіз судових рішень тощо одразу згадалось доручення прем'єр-міністра Гройсмана від 28 квітня 2016 року, яким Міністерству юстиції України слід було проаналізувати кожен випадок прийняття суддями неправомірних рішень та діяльність суддів, що виносять певні рішення.

Тому не будемо придумувати щось нове, а нагадаємо нашу тодішню відповідь (слово «Мін'юст» уважний читач може замінити на «РНБО», як і Вищу раду юстиції на ВРП, а орган виконавчої влади - на координаційний орган з питань національної безпеки і оборони при Президентові України):

«Конституція України у статті шостій чітко зазначає, що державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України.

Розподіл влад – важлива й необхідна умова формування, правової, соціальної держави, її основоположний принцип. Цей принцип справедливо належить до основних досягнень світової цивілізації й загальнолюдської культури.

Рада суддів України звертає увагу, що давати оцінку законності та обґрунтованості рішень судді можуть тільки суди апеляційної та касаційної інстанції. В частині моніторингу діяльності професійного судді законодавством передбачено діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції.

Щодо Мін'юсту, то він належить до органу виконавчої гілки влади і не має повноважень аналізувати рішення суддів, тому що втручання в роботу судді, який є носієм державної влади, розцінюватиметься не тільки як грубе порушення незалежності судді, а і як прояв відвертого політичного тиску.

Разом з тим, судді поділяють думку суспільства щодо необхідності реформування судової системи та сподіваються, що її проведення буде відповідати всім європейським стандартам та вимогам, бо, як зазначено у висновку № 18 Консультативної ради європейських суддів: "…судова влада повинна визнати, що критика є частиною діалогу між трьома гілками державної влади й суспільства в цілому, однак, існує чітка відмінність між свободою вираження поглядів і законною критикою, з одного боку, і неповагою та неправомірним тиском на судову владу, з іншого боку".

"Політики не повинні використовувати спрощені або демагогічні аргументи, щоб критикувати судову владу під час політичних кампаній просто заради дискусії або з метою відвернення уваги від власних недоліків" – говорить КРЕС.

Рада суддів України продовжує закликати всіх представників влади, політиків та посадовців не розхитувати ситуацію в державі сумнівними заявами для отримання політичних дивідендів, а в межах своїх повноважень долучитися до процесів побудови Вільної, Демократичної та Правової України".

Ще раз наголошуємо, ми завжди за діалог, але не з людьми, яким ви розповідаєте про образи́, а вони вам у відповідь про гарбузи́ (наголоси на останніх складах)», — йдеться у заяві.

Нагадаємо, що раніше секретар РНБО заявив, що українська судова влада може бути «загрозою для України».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки