У Мінцифрі пояснили, як працюють сповіщення про судові засідання у Дії

11:46, 13 января 2022
В Україні запустили сповіщення про кредити та судові засідання.
У Мінцифрі пояснили, як працюють сповіщення про судові засідання у Дії
Джерело фото: YouTube «Дія»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Push-сповіщення про нові кредити, перевірку кредитної історії та судові засідання з‘явилися в Дії наприкінці 2021 року. Лише за перші 6 днів роботи функції українці отримали 540 тисяч таких сповіщень. Про це розповів в новій колонці міністр цифрової трансформації Михайло Федоров для «Обозреватель».

«Щороку в Україні розглядається 1.2 млн різних проваджень і клопотань та 800 тисяч "адмінок". Крім того, що навантаження на судову систему неймовірне, учасники судових процесів зривають судові засідання, бо не приходять на них. За даними Верховного суду, минулого року прокурори не з’явилися в місцеві суди на засідання 5.5 тисяч разів, а адвокати - 10.2 тисяч разів», - каже Федоров.

Крім того, міністр зауважує, що, якщо із пропуском засідання навмисне зрозуміло, то пропуск ненавмисне відбувається тому, що повістка-повідомлення про судове засідання до вас може просто не дійти. Зазвичай їх надсилають поштою. Воно може або загубитися, або потрапити на іншу адресу.

«Тепер це зміниться. У форматі бета-тесту ми запустили сповіщення про судові засідання в Дії. Їх будуть отримувати усі учасники процесу - від позивачів до представників сторін», - зазначає Федоров і каже, що тепер ви завжди будете попереджені завчасно про судові засідання, де ви є учасником.

У застосунку Дія треба налаштувати опцію, щоб отримувати сповіщення. Ви не пропустите жодного повідомлення про судові засідання з вашою участю. Зі слів глави Мінцифри, ця послуга стала популярною вже на етапі бета-тестування: за два тижні було надіслано 333 тисячі сповіщень.

«У кожної держави власне ставлення до персональних даних. Ми дотримуємося моделі, де держава вважає, що персональні дані є власністю лише людей. У майбутньому завдяки цифровим інструментам ми зробимо так, щоб ви знали, що відбувається з вашими персональними даними або коли якийсь чиновник їх переглядає. Сповіщення про кредитну історію - лише перший крок.

Цифровізація підвищує рівень безпеки у всіх сферах. Зокрема, захищає людей від шахрайства та їхні персональні дані.

Наприклад, Дія стала одним з найбезпечніших державних продуктів, що створювалися за останні роки. Вона не зберігає дані, а є лише мостом між користувачем та держреєстрами реєстрах. Плюс цифрові документи безпечніше паперових та їх набагато складніше підробити через кілька стадій ідентифікації», - наголосив Федоров.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у «Дії» з’явилися сповіщення про кредити та перевірку кредитної історії.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки