ВРП ініціює зміни законодавства, спрямовані на подолання кадрового дефіциту у судовій системі

15:01, 31 мая 2022
Члени ВРП напрацювали низку конкретних пропозицій змін до законодавства, які дадуть змогу скоротити строки проведення процедур добору кандидатів на посаду судді, зменшити фінансове навантаження на Державний бюджет у період дії воєнного стану.
ВРП ініціює зміни законодавства, спрямовані на подолання кадрового дефіциту у судовій системі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя запропонувала парламентарям шляхи оптимізації процесу кадрового добору суддів. Про це йдеться на офіційному сайті ВРП.

«Члени Ради напрацювали низку конкретних пропозицій змін до законодавства, які дадуть змогу скоротити строки проведення процедур добору кандидатів на посаду судді, зменшити фінансове навантаження на Державний бюджет у період дії воєнного стану.

ВРП звернулася до Голови Верховної Ради України Руслана Стуфанчука, Голови профільного Комітету ВРУ з питань правової політики Андрія Костіна, народного депутата Сергія Демченка як до суб’єктів законодавчої ініціативи з проханням сприяти розробленню та внесенню на розгляд Парламенту відповідних законопроєктів.

ВРП вважає за необхідне зменшити етапи добору кандидатів на посаду судді. Пропонується їх звести до наступного:

прийом документів від кандидатів;

навчання в Національній школі суддів України, яке охоплює всі галузі права (базовий юридичний компонент) та полягає у спеціальній підготовці до кваліфікаційного іспиту;

іспит на рівень володіння державною мовою;

кваліфікаційний іспит;

проведення Вищою кваліфікаційною комісією суддів України співбесіди на основі рейтингу кандидатів, які склали кваліфікаційний іспит, та внесення рекомендації Вищій раді правосуддя щодо призначення кандидата на посаду судді.

Пропонується передбачити, що Державна судова адміністрація України визначає кількість вакантних посад суддів та протягом 10 днів повідомляє про це Вищу кваліфікаційну комісію суддів України.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України забезпечує  оголошення добору кандидатів на посаду судді з урахуванням прогнозованої кількості вакантних посад суддів, у якому встановлює місячний строк для прийому документів від кандидатів, здійснює їх прийом та проводить спеціальну перевірку кандидатів.

Тривалість навчання в НШСУ - чотири тижні.

 За результатами вивчення теоретичної бази права складається  кваліфікаційний іспит, який проводиться онлайн шляхом анонімного закодованого тестування та складається з двох етапів:

1) перевірки рівня загальних знань законодавства;

2) практичного завдання, яке полягає у виборі правильно варіанту рішення із запропонованих.

 Національну школу суддів України пропонується визначити суб’єктом, який забезпечує підготовку тестових запитань, складення програми іспиту, програми проведення автоматизованого анонімного оцінювання завдань.

Пропонується визначити, що на період навчання за кандидатами зберігається місце роботи, посада та виплачується мінімальна заробітна плата за рахунок роботодавця.

Як відомо, на сьогодні Вищу кваліфікаційну комісію суддів України не сформовано. З метою забезпечення виконання повноважень на перехідний період пропонується створити Кваліфікаційну палату кадрового забезпечення судової системи Вищої ради правосуддя.  Та передбачити, що

Кваліфікаційна палата набуває всіх повноважень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Порядок проведення конкурсу та призначення на посаду членів Кваліфікаційної палати здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Конкурсна комісія,  утворена для проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККСУ, продовжує свою роботу для проведення конкурсу на зайняття посади члена Кваліфікаційної палати. Кандидати на посади членів ВККСУ, які подали документи до набрання чинності зазначених змін, набувають статусу кандидатів на посади членів Кваліфікаційної палати у разі надання ними письмової згоди у формі, затвердженій Конкурсною комісією.

Запропоновано Кваліфікаційну палату сформувати з 11 членів, більшість якої становитимуть судді або судді у відставці. Для здійснення членами Кваліфікаційної палати своїх повноважень у складі секретаріату Вищої ради правосуддя діє служба інспекторів (патронатна служба) у кількості, яка не перевищує двох осіб на одного члена Кваліфікаційної палати.

Вища рада правосуддя висловлює сподівання, що пропозиції, які є актуальними і важливими для судової системи, знайдуть підтримку народних депутатів з  правового комітету, будуть втілені у законопроєкт та затверджені у сесійній залі», — сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки