В офисе Омбудсмена разъяснили, как украинцам, проживающим в Крыму, проголосовать на выборах 25 мая

11:12, 16 мая 2014
Уполномоченный по правам человека информирует, что в соответствии с Законом Украины «Об обеспечении прав и свобод граждан и правовой режим на временно оккупированной территории Украины» граждане Украины, которые проживают на временно оккупированной территории, имеют право реализовать свое право голоса на выборах путем изменения места голосования без изменения избирательного адреса (зарегистрированного места жительства).
В офисе Омбудсмена разъяснили, как украинцам, проживающим в Крыму, проголосовать на выборах 25 мая
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Накануне проведения выборов Президента Украины, а также учитывая, что во время первого совместного приема граждан работниками Секретариата Омбудсмена и Сетью правовых приемных Крыма заявители задавали вопрос о возможности проголосовать в Киеве в случае крымской регистрации, Уполномоченный по правам человека информирует, что в соответствии с Законом Украины «Об обеспечении прав и свобод граждан и правовой режим на временно оккупированной территории Украины» граждане Украины, которые проживают на временно оккупированной территории, имеют право реализовать свое право голоса на выборах путем изменения места голосования без изменения избирательного адреса (зарегистрированного места жительства). Сообщается на сайте ведомства.

Процедура голосування для громадян України, що проживають у Криму

Громадяни України, що проживають у Криму, можуть проголосувати у будь-якій з 24 областей України. Проте необхідно бути включеним до списку виборців на тій дільниці, де збираєшся проголосувати.

Для цього існує процедура тимчасової зміни місця голосування , яка забезпечує голосування виборця не за його виборчою адресою (зареєстрованим місцем проживання), а за місцем його перебування у день виборів.

Зміна місця голосування поширюється лише на одне голосування. У випадку проведення повторного голосування (так званого 2 туру виборів), виборець буде у списках виборців за місцем реєстрації виборця. Якщо він знову там не зможе проголосувати, йому потрібно повторно змінювати місце голосування.

Змінювати місце голосування на місцевих виборах не можна.

Документи, які потрібно особисто подати до органу ведення Державного реєстру виборців за місцем, де виборець планує проголосувати:

1. Заява про тимчасову зміну місця голосування виборця. Ось  зразок заяви про тимчасову зміну місця голосування виборця.

2. При поданні заяви громадянин пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, – паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України).

Адреси і телефони органів ведення Державного реєстру виборців ви можете дізнатися тут.

Коли можна змінити місце голосування?

   Змінювати місце голосування можна вже зараз, а крайнім строком для подання документів є 19 травня, оскільки місце голосування можна змінити не пізніше, як за 5 днів до дня голосування. Для другого туру, якщо він відбудеться, крайнім строком для зміни місця голосування буде 9 червня.

   Виборці, у разі задоволення їх заяви, отримують посвідчення, що підтверджує тимчасову зміну місця голосування виборця, з яким вони приходять на виборчу дільницю у день голосування і голосують.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва