ЄСПЛ розбирався у справі копів, які побили чоловіка

12:06, 29 июля 2019
Суд у Страсбурзі присудив 5000 євро відшкодування моральної шкоди.
ЄСПЛ розбирався у справі копів, які побили чоловіка
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Судова система так довго визначалася із обставинами інциденту навколо побиття працівниками поліції громадянина, що сплив термін притягнення винних до відповідальності. Справу було закрито.

Із цією ситуацією розбирався Європейський суд з прав людини у рішенні «Гюлканат проти Туреччини» (№38176/08). Про це повідомляє інформаційний ресурс ECHR: Ukrainian Aspect.

Три співробітники поліції прийшли до дому Асура Гюлканата (Aşur Gülkanat) і запропонували проїхати з ними до поліцейського відділку. По дорозі вони зупинилися в лісі. Один із поліцейських звинуватив Гюлканата в переслідуванні його невістки, почав ображати, після чого чоловіка побили. Коли постраждалого доставили до відділку, Гюлканат поскаржився старшому офіцеру на інцидент, що стався, і попросив його організувати медичне обстеження. Але це клопотання було відхилене. Чоловіка відпустили цього ж дня без складення протоколу.

Згодом він звернувся до прокуратури та пройшов медичне обстеження, яке виявило тілесні ушкодження. Співробітники поліції були обвинувачені у зловживанні повноваженнями і жорстокому поводженні, а старший офіцер – у неналежному здійсненні професійних обов’язків.

Згодом їх було засуджено до позбавлення волі, але покарання замінене на умовний штраф. Це рішення було скасоване касаційним судом. Через два роки співробітники поліції знову були визнані винними, але касаційний суд скасував і це рішення. Ще через три роки поліцейських засудили втретє, але касаційний суд постановив, що провадження вже було погашене давністю (на момент ухвалення цього рішення минуло майже дев’ять років від вчинення злочину).

Посилаючись на статтю 3 (Заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Гюлканат звернувся до ЄСПЛ. Він скаржився на жорстоке поводження співробітників поліції та тривалість провадження, відкритого проти них. Заявник, зокрема, стверджував, що співробітники поліції користувалися повним імунітетом від переслідування у зв’язку з перебігом терміну притягнення до відповідальності.

Суд у Страсбурзі констатував порушення статті 3 як в частині нелюдського поводження, так і в частині розслідування та присудив 5000 євро відшкодування моральної шкоди.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Гюлканат проти Туреччини» (№38176/08) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховний Суд оприлюднив черговий огляд судової практики Європейського суду з прав людини.

Також ми писали, що засудження за друк книги порушує свободу вираження поглядів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді