Засудження за друк книги порушує свободу вираження поглядів, — ЄСПЛ

14:23, 25 июля 2019
Заявник стверджував, що засудження становило порушення права на свободу вираження поглядів.
Засудження за друк книги порушує свободу вираження поглядів, — ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У грудні 1999 року видавництво, яке належало Ахмету Оналу, випустило біографію підприємця курдського походження Хусейна Байбашина, якого обвинувачували в незаконній торгівлі наркотиками та членстві в забороненій Робітничій партії Курдистану.

Через зміст книги А.Оналу у березні 2000 року були висунуті обвинувачення в образі президента країни і наклепі на Республіку та державні служби безпеки. У 2006 році суд присяжних визнав Онала винним і засудив до штрафу. Вирок був підтверджений касаційним судом у 2007 році.

Тоді чоловік звернувся до Європейського суду з прав людини. Він стверджував, що засудження становило порушення права на свободу вираження поглядів, гарантованого статтею 10 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Про це повідомляє інформаційний ресурс ECHR: Ukrainian Aspect.

Суд у Страсбурзі підтримав заявника та присудив 680 євро відшкодування матеріальної шкоди та 2,5 тис. євро відшкодування моральної шкоди.

Ознайомитися із текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Онал проти Туреччини» (№44982/07) у перекладі президента Спілки адвокатів Олександра Дроздова можна за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховний Суд оприлюднив черговий огляд судової практики Європейського суду з прав людини.

Також ми писали, що ЄСПЛ вирішив, що відеоспостереження за ув'язненими порушує закон. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді