ЄСПЛ роз’яснив, як доступ до державної таємниці підозрюваного впливає на його спілкування з адвокатом

15:30, 5 августа 2019
Особливий статус особи, яка працювала з державною таємницею і була обвинувачена в її розголошенні, зумовив обмеження доступу до адвоката.
ЄСПЛ роз’яснив, як доступ до державної таємниці підозрюваного впливає на його спілкування з адвокатом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заборона розголошення секретної інформації може вплинути на спроможність підозрюваного захищати себе, зокрема, у вільному спілкуванні з адвокатом та у судовому провадженні.

Це питання стало наріжним каменем під час розгляду справи «М. проти Нідерландів» (заява №2156/10). Про це повідомляє інформаційний ресурс ECHR: Ukrainian Aspect.

Особливий статус особи, яка працювала з державною таємницею і була обвинувачена у її розголошенні, зумовив певні обмеження доступу до інформації національних судів та сторони захисту під час кримінального провадження. Фактично спілкування між підозрюваним і його адвокатом не було вільним, як зазвичай необхідно за вимогами справедливого судового розгляду.

Обмеження полягали у забороні розголошення (навіть адвокату) інформації і звільнення підозрюваного від відповідальності за порушення цієї заборони лише у випадку необхідності захисту прав, гарантованих статтею 6 Конвенції.

У Страсбурзі наголосили, що це накладало на заявника тягар прийняття рішення без можливості отримати пораду адвоката стосовно того, чи розкривати факти, які ще не містилися в матеріалах справи. Адже особа таким чином ризикувала наступним переслідуванням.

Високі судді дійшли висновку, що від особи, яку звинувачують у серйозних кримінальних правопорушеннях, неможливо було очікувати, що вона зможе без професійної консультації зважити переваги повного розкриття обставин своєї справи адвокату порівняно з ризиком переслідування в судовому порядку.

За цих обставин ЄСПЛ встановив, що справедливість провадження була порушена втручанням у спілкування між заявником та його адвокатом. Відповідно, мало місце порушення частини 1 та п. «c» ч.3 ст. 6 Конвенції у цій частині.

З фабулою справи, а також з повною аргументацією Європейського суду можна ознайомитися, переглянувши текст рішення ЄСПЛ у справі «М. проти Нідерландів» (заява №2156/10) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що спілкування адвоката з ув’язненим можна дорівняти до приватного життя.

Також ми публікували огляд судової практики ЄСПЛ щодо катування з боку правоохоронців.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси