Протокол допиту не є безумовним доказом відсутності господарської операції: постанова ВС

12:10, 22 сентября 2019
Самі по собі протоколи допиту чи наявність кримінального провадження не є безумовними та допустимими доказами відсутності реального здійснення господарської операції.
Протокол допиту не є безумовним доказом відсутності господарської операції: постанова ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з письмового дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим. Про це свідчить постанова ВС від 06.08.2019 р. у справі №520/8681/18 

Отже, суди попередніх інстанцій не дослідили долучений до матеріалів справи протокол допиту свідка на відповідність критеріям належності та допустимості доказів, зокрема щодо підстав його отримання та засвідчення слідчим або процесуальним керівником.

До того ж самі по собі протоколи допиту чи наявність кримінального провадження не є безумовними та допустимими доказами відсутності реального здійснення господарської операції.

Разом з тим у межах цієї справи колегія суддів визнає, що посилання судів попередніх інстанцій на зазначений протокол допиту, а також висновки, сформовані за наслідками дослідженої ними в ході судового розгляду первинної документації позивача, з огляду на порушення позивачем ст. 44, 85 ПКУ, в цілому не вплинули на правильне вирішення справи по суті спору.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про порядок застосування судами доктрини «естопель» та принципу Contra proferentem.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва