Підробка декларації про готовність об’єкта до експлуатації: рішення ККС ВС

14:29, 28 января 2020
Замовник змінив зміст декларації шляхом часткового внесення недостовірних даних.
Підробка декларації про готовність об’єкта до експлуатації: рішення ККС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Великої Палати Верховного Суду Наталя Антонюк оприлюднила рішення ККС ВС у справі щодо підробки декларації про готовність об’єкта до експлуатації. Інформація з’явилась на сторінці судді у Facebook.

«Обґрунтовуючи недоведеність винуватості особи за ч. 1 ст. 366 КК, суди послався на те, що підроблення декларації про готовність обєкта до експлуатації може мати місце тільки тоді, коли після її реєстрації, тобто надання їй статусу офіційного документа, замовник змінив її зміст шляхом часткового внесення недостовірних даних, а сам факт заповнення такої декларації не надає їй статусу офіційного документа.

Проте ККС дійшов висновку, що декларація, у підробленні та видачі якої обвинувачувалася особа, відповідає ознакам офіційного документа, виходячи з наступного.

Декларація має юридично значущий характер, оскільки посвідчує певні факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру. Зокрема, інформація, що зазначається в п. 22 декларації, посвідчує факт сплати замовником коштів пайової участі у повному обсязі.

Реєстрація декларації Інспекцією ДАБК є моментом настання правового наслідку, оскільки саме з цього моменту обєкт будівництва вважається прийнятим в експлуатацію, що у свою чергу є підставою для оформлення права власності на новозбудований обєкт будівництва. Також з цього моменту об’єкт будівництва можна підєднати до різного роду комунікацій: електромережі, систем газо-, водопостачання та водовідведення тощо. Декларація є документом, на підставі якого реєстратор приймає юридично значуще рішення - приймати обєкт будівництва в експлуатацію чи ні», — йдеться у повідомленні судді.

Постанова ККС ВС від 12 листопада 2019 року у справі №727/5768/18 (провадження №51-1328км19) доступна за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що суддя Великої Палати Верховного Суду Наталя Антонюк оприлюднила низку важливих позицій щодо практики кримінальної юрисдикції.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді