Суд пояснив, як відбувається стягення додаткових витрат на дітей

19:26, 18 февраля 2020
Позивачка звернулася до суду із проханням стягнути з відповідача 1/2 понесених додаткових витрат на утримання дітей.
Суд пояснив, як відбувається стягення додаткових витрат на дітей
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У листопаді 2019 року позивачка звернулася до суду з позовом про стягнення додаткових витрат на дітей у розмірі 34 130 грн., посилаючись на те, що в дітей є здібності до вивчення іноземних мов і вони відвідують курси англійської мови, на оплату яких потрібні додаткові кошти. Окрім того, позивачка понесла значні витрати на розв`язання стоматологічних проблем у дітей. Про це повідомляє прес-служба Волочиського районного суду Хмельницької області.

Позивачка зазначила, що за період з 2016 по 2019 рік, окрім звичайних витрат, вона понесла додаткові витрати на навчання та лікування дітей на суму 68 260 грн., а тому просить стягнути з відповідача 1/2 понесених додаткових витрат на утримання дітей у розмірі 34 130 грн.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу та дослідивши докази у справі, суд позов задовольнив.

Відповідно до частини першої статті 141 Сімейного кодексу України, мати та батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини.

Відповідно до статті 180 Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до статті 185 Сімейного кодексу України, той з батьків, кому присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення.

Судом встановлено, що відповідач та позивачка є батьками неповнолітніх дітей: сина 2009 року народження та дочки 2011 року народження.

Неповнолітні діти сторін по справі відвідують курси англійської мови, понесені витрати позивача на оплату яких за період з 01.09.2017 по 06.11.2019 становили 27 620 грн.    

Окрім того, за період з 20.12.2018 по 24.09.2019 дочці було надано стоматологічні послуги вартістю 9250 грн., а сину  за період з 20.12.2018 року по 22.10.2019 року було надано стоматологічні послуги на суму 10 200 грн., що підтверджується копіями довідок № 1 від 29.10.2019, витрати на вказані послуги були понесені позивачкою.

Загальна вартість понесених позивачкою додаткових витрат на навчання та лікування дітей склала 68 260 грн., а тому з відповідача на користь позивачки стягнуто половину вартості даних витрат на дітей у розмірі 34 130 грн.

Також стягнуто з відповідача 768 грн. 40 коп. судового збору на користь держави.

Так, відповідно до статті 5 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду заяви про стягнення аліментів на утримання дитини судовий збір не сплачується. Він стягується з відповідача після ухвалення судом рішення про задоволення позову про стягнення аліментів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, куди скаржитися на державного виконавця щодо розрахунку аліментів.

Крім того, суд роз’яснив, що мається на увазі під зміною розміру аліментів та які моменти слід враховувати стягувачу і платнику аліментів, щоб забезпечити інтереси дитини й уникнути неприємностей у майбутньому.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси