Зміна розміру аліментів: суд роз’яснив основні проблеми

20:57, 12 декабря 2019
Суд роз’яснив, що мається на увазі під зміною розміру аліментів та які моменти слід враховувати стягувачу і платнику аліментів, щоб забезпечити інтереси дитини й уникнути неприємностей у майбутньому.
Зміна розміру аліментів: суд роз’яснив основні проблеми
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Зарічний районний суд Сум роз’яснив проблеми судового процесу щодо зміни розміру аліментів. Про це повідомляє прес-служба суду.

Так, протягом останніх 5 років спостерігається тенденція збільшення звернень до суду з позовом про збільшення або зменшення розміру аліментів.

Суд роз’яснив, що мається на увазі під зміною розміру аліментів та які моменти слід враховувати стягувачу і платнику аліментів, щоб забезпечити інтереси дитини й уникнути неприємностей у майбутньому.

У частині першій статті 192 Сімейного кодексу України законодавцем визначено, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

При розгляді справ вказаної категорії суд, вирішуючи питання про зменшення розміру аліментів, враховує чи відповідатиме зменшений розмір аліментів  інтересам дітей сторін у справі, чи не ставить їх у несприятливі умови в частині матеріального забезпечення, погіршуючи положення самих дітей.

Аналізуючи підстави звернення з позовами про зменшення розміру сплачуваних аліментів, варто зазначити, що платники аліментів вдаються до певних хитрощів: це і відсутність доходу, і перебування на обліку в центрі зайнятості, однак, при цьому особа володіє та користується «елітним» транспортним засобом, має у власності декілька квартир і земельних ділянок.

Чинним законодавством передбачено, що у новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

Також в рішенні суду про зменшення або збільшення розміру аліментів судом зазначається про відкликання виконавчого листа, на підставі якого судом стягувались  аліменти.

Посилання суддів на відкликання виконавчого листа після погашення заборгованості (в разі її наявності) при цьому відсутнє.

Разом з тим, на практиці такий підхід може створювати для отримувача  аліментів певні складнощі.

Перш за все, це випадок, коли на підставі пункту 10 частини першої статті 39 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець повертає до суду виконавчий лист у зв’язку з відкликанням виконавчого листа судом.

По-іншому державний виконавець не може вчинити, оскільки вимога суду повинна бути виконана.

В більшості випадків  при винесенні постанови про повернення виконавчого листа  державний виконавець зазначає про розмір заборгованості зі сплати аліментів на момент закінчення виконавчого провадження.

Як стягнути заборгованість?

Є два шляхи вирішення  вказаної проблеми: звернутись до суду з заявою про роз’яснення судового рішення або з позовною заявою про стягнення заборгованості по аліментах.

Як стало відомо з аналізу судових рішень в Єдиному державному реєстрі судових рішень, із заявами про роз’яснення судового рішення в частині порядку стягнення заборгованості по аліментах після відкликання виконавчого листа  позивачі з 2018 року не звертались. Однак, збільшилась кількість звернень до судів України з позовом про стягнення заборгованості по аліментах.

Що ж законодавець говорить з цього приводу?

Відповідно до пункту 10 частини першої статті 39 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження підлягає закінченню у разі повернення виконавчого документа без виконання на вимогу суду або іншого органу (посадової особи), який видав виконавчий документ.

Згідно зі статтею 40 цього Закону у разі закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа до суду або іншого органу (посадовій особі), який його видав, арешт, накладений на майно боржника, знімається, скасовуються інші вжиті державним виконавцем заходи примусового виконання рішення, а також провадяться інші дії, необхідні у зв'язку із завершенням виконавчого провадження. Завершене виконавче провадження не може бути розпочате знову, крім випадків, передбачених цим Законом.

Відповідно до частини четвертої статті 194 Сімейного кодексу України заборгованість за аліментами стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття, а у випадку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу, — до досягнення нею двадцяти трьох років.

«На думку автора, з метою найкращого забезпечення гармонійного розвитку дітей, економії процесуального часу,  доцільно було б позивачам  в прохальній частині позову зазначати про відкликання виконавчого листа після погашення заборгованості по ньому (в разі її наявності).

Стягнення заборгованості за аліментами  в судовому порядку є більш тривалим та потребує додаткових зусиль.

Тому тільки Вам вирішувати, який шлях обрати», — резюмували у прес-службі суду.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховний Суд оприлюднив огляд практики Європейського суду з прав людини. В огляді висвітлено справу щодо позбавлення батьківських прав або ж визнання батьківства.

Крім того, ми писали про підстави позбавлення батьківських прав

Також відомо, що враховується при визначенні місця проживання дитини.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки