Перерахунок пенсії для чорнобильця-ліквідатора: Верховний Суд виніс рішення у зразковій справі

18:12, 25 февраля 2020
Суд визнав протиправною бездіяльність Пенсійного Фонду щодо відмови у перерахунку пенсії позивачу.
Перерахунок пенсії для чорнобильця-ліквідатора: Верховний Суд виніс рішення у зразковій справі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

КАС ВС виніс рішення у зразковій справі № 520/1972/19 щодо перерахунку пенсій особам, які під час військових зборів брали участь у ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС. Про це повідомляє прес-служба Верховного Суду.

«Сьогодні, 25 лютого 2020 року, під час судового засідання з розгляду зразкової справи Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду частково задовольнив позов особи, яка під час проходження військових зборів брала участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і внаслідок цього стала особою з інвалідністю, до Головного управління Пенсійного фонду України у Харківській області»,  — сказано у повідомленні ВС.

Зокрема, Суд визнав протиправною бездіяльність Пенсійного Фонду щодо відмови позивачу у перерахунку пенсії як учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Зобов’язав ПФУ обчислити позивачу пенсію по інвалідності відповідно до зазначеної норми Закону виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, починаючи з 26 квітня 2019 року.

Як повідомляється, рішення може бути оскаржено до Великої Палати Верховного Суду протягом 30 днів.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла про зразкову справу ВС щодо перерахунку пенсій ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

Також ми писали, що факт участі в ліквідації аварії на ЧАЕС не може бути встановлений в судовому порядку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді