Медична карта потерпілого надається лише за згодою або за ухвалою суду: ККС ВС

18:03, 2 апреля 2020
Медична карта потерпілого містить відомості, що стосуються персональних даних, тому надається для ознайомлення іншій стороні лише за згодою потерпілого, або за ухвалою суду.
Медична карта потерпілого надається лише за згодою або за ухвалою суду: ККС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вироком районного суду, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду, особу було засуджено за ч. 1 ст. 121 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк 7 років. Про це повідомляє «Протокол».

Не погоджуючись з вироком, захисник просив скасувати вирок місцевого суду та ухвалу апеляційного суду і призначити новий розгляд у суді першої інстанції через істотні порушення вимог кримінального процесуального закону та неправильне застосування Закону України про кримінальну відповідальність. Мотивуючи свою касаційну скаргу, він, зокрема, зазначав, що медична картка потерпілого, що надавалась слідчим експерту для проведення судово-медичної експертизи, не була відкрита стороні захисту в порядку ст. 290 КПК України та в судовому засіданні не досліджувалась, а тому висновок експерта у справі щодо виявлених у потерпілого тілесних ушкоджень є недопустимим доказом.

Однак Верховний Суд колегією суддів Касаційного кримінального суду визнав неприйнятними наведені доводи про недопустимість висновку судового медичного експерта щодо виявлених тілесних ушкоджень у потерпілого як доказу у справі.

ККС ВС зауважив, що при ознайомленні з матеріалами досудового розслідування в порядку ст. 290 КПК ні засуджений, ні захисник із клопотанням про надання їм для ознайомлення медичної картки потерпілого не звертались.

Втім, медична карта потерпілого містить відомості, що стосуються персональних даних про його лікування та стан здоров`я, а тому з огляду на положення ч. 2 ст. 11 Закону України «Про інформацію», ст. 7 Закону України «Про захист персональних даних» та рішення КСУ від 30 жовтня 1997 року N 5-зп (справа N 18/203-97), вона могла бути надана для ознайомлення стороні захисту лише за згодою потерпілого, або на підставі ухвали суду.

Із повним текстом постанови ККС ВС (справа  № 751/8284/17) можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, як писала «Судово-юридична газета», згідно з позицією ККС ВС, розглядаючи кримінальні провадження про домашнє насилля, суд має врахувати останні законодавчі зміни. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва