ЄСПЛ роз’яснив підстави для звільнення злочинця від покарання

14:15, 7 июля 2020
Через поганий стан здоров’я заявника неодноразово поміщали в тюремні лікарні.
ЄСПЛ роз’яснив підстави для звільнення злочинця від покарання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У 2009 році Іоан Поторок був визнаний винним у причетності до міжнародної торгівлі наркотиками та засуджений до 15 років позбавлення волі. Через поганий стан здоров’я (страждає від різних медичних розладів, зокрема пошкодження головного мозку після декількох ударів, користується інвалідним візком) його неодноразово поміщали в тюремні лікарні. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Під час ув’язнення Поторок ініціював кілька проваджень для припинення виконання покарання за станом здоров’я. І перше ж провадження мало успіх – його звільнили за рішенням суду в 2012 році через «жахливий» стан здоров’я. Але в 2015 році злочинця повернули до в’язниці після повторного оцінювання стану здоров’я. Було встановлено, що у в’язниці була доступна відповідна медична допомога. В 2016 році черговий запит про звільнення був відхилений. Водночас наступне клопотання про переведення до лікарні – задоволене.

Суди покладалися на рішення щодо декількох медичних звітів, в яких було встановлено, що система охорони здоров’я в’язниці могла задовольняти потреби Поторока, але йому була необхідна постійна допомога, яка повинна надаватися особистим помічником.

У лютому 2017 році Європейський суд з прав людини установив несправедливість провадження проти Поторока (Potoroc проти Румунії , № 59452/09), він подав заяву про перегляд вироку і був звільнений національним судом.

Після цього Поторок вдруге звернувся до ЄСПЛ.

Посилаючись на ст. 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він стверджував, що його тривале ув’язнення було пов’язане з винятковими труднощами через його похилий вік, значні проблеми зі здоров’ям та невідповідність медичного лікування, яке він отримував у в’язниці. Він скаржився, зокрема, на те, що йому ніколи не надавали особистого помічника, а також на те, що допомога співкамерників була невідповідною.

Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій в частині сумісності стану здоров’я заявника з його триманням під вартою у період від 2015 по 2017 рік та призначив 3 тис. євро відшкодування моральної шкоди.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Поторок проти Румунії» (№ 37772/17) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що ВС роз’яснив, за яких умов рішення ЄСПЛ вважається повністю виконаним.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва