Люстрація може бути використана тільки для усунення або суттєвого зменшення загрози, яку становить суб’єкт люстрації

19:49, 16 августа 2020
ВС задовольнив позовні вимоги про визнання незаконним та скасування рішення Вищої ради правосуддя про визнання порушення суддею Верховного Суду України вимог щодо несумісності та звільнення його з посади.
Люстрація може бути використана тільки для усунення або суттєвого зменшення загрози, яку становить суб’єкт люстрації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Люстрація може бути використана тільки для усунення або суттєвого зменшення загрози, яку становить суб’єкт люстрації. Про це йдеться на офіційному сайті ВС.

Такого висновку дійшов Верховний Суд, задовольнивши позовні вимоги про визнання незаконним та скасування рішення Вищої ради правосуддя про визнання порушення суддею Верховного Суду України вимог щодо несумісності та звільнення його з посади. Також Верховний Суд скасував ухвалу ВРП про залишення без розгляду заяви позивача про звільнення з посади судді Верховного Суду України у відставку.

Надаючи оцінку спірному рішенню ВРП з урахуванням принципів Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського Суду з прав людини, Верховний Суд встановив порушення принципу пропорційності, оскільки в цьому випадку втручання у права особистості (звільнення позивача на підставі порушення вимог щодо несумісності) не виправдовують мету люстраційного процесу. У рішенні також зазначено, що позивач мав намір самостійно відсторонитися від здійснення державної влади, надавши заяву про відставку, що вже було б результатом, на який спрямована люстраційна процедура.

Оцінюючи пропорційність обмежень, застосованих до позивача, з урахуванням поданої ним заяви про відставку, по відношенню до легітимної мети (очищення влади), якої прагнули досягти органи державної влади, суд вважає їх непропорційними, невиправданими та такими, у яких немає необхідності у демократичному суспільстві.

Із повним текстом постанови від 18 вересня 2018 року у справі № 800/186/17 можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що вихідна допомога є разовою формою матеріальної допомоги при виході судді у відставку.

Також ВП ВС роз’яснила, чи може суддя спілкуватися в соцмережах та форумах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва