ЄСПЛ висловився щодо заборони ультраправих організацій

20:59, 19 октября 2020
Заборона ультраправих організацій після вбивства людини відповідає Конвенції.
ЄСПЛ висловився щодо заборони ультраправих організацій
Європейська правда
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ультраправі організації переслідували цілі, заборонені статтею 17 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, і зловживали своїм правом на свободу об’єднань у спосіб, несумісний із цінностями толерантності, соціального миру та відсутності дискримінації. Тому їх заборона узгоджувалася із конвенційними гарантіями. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Європейський суд із прав людини постановив рішення у справі «Аюб та інші проти Франції» (заяви №77400/14 №34532/15, №34550/15).

Так, у червні 2013 року сталася бійка студента, члена антифашистського руху із скінхедами, в результаті якої хлопець помер. Розслідування встановило, що учасниками бійки були представники однієї з ультраправих організацій, які згодом були засуджені судом присяжних.

Пізніше стосовно цієї та ще двох організації владою країни були ухвалені рішення про розпуск. Оскарження цих рішень, які керівники організацій вважали політичними, успіху не мало.

Посилаючись на статтю 10 (свобода вираження поглядів) та 11 (свобода зібрань та об’єднань) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, керівники організацій звернулися до Європейського суду з прав людини. Вони скаржилися на те, що розпуск організацій становив необґрунтоване втручання в здійснення ними їх права на свободу зібрань та свободу вираження поглядів.

У Страсбурзі вирішили, що цілями розпуску організацій було забезпечення громадської безпеки, запобігання заворушень та захист прав інших осіб. І всі вони були законними у розумінні статті 11 §2 Конвенції. З огляду на інформацію в матеріалах справи та контекст (смерть студента) ЄСПЛ визнав, що органи влади обґрунтовано дійшли висновку про те, що існували відповідні та достатні причини, які демонстрували «нагальну суспільну потребу» для того, щоб видати рішення про розпуск відповідних організацій для запобігання та припинення порушень громадського порядку.

Із текстом пресрелізу рішення ЄСПЛ у справі «Аюб та інші проти Франції» (заяви №77400/14 №34532/15, №34550/15) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ постановив, коли можна відмовити у прийомі на роботу через дописи в Інтернеті.

Додамо, що ЄСПЛ постановив, чи є покарання судді за критику судової системи порушенням його свободи слова.

Також відомо, чи можна створити політичну партію на релігійній основі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва