Неналежне повідомлення про дату судового засідання: постанова КЦС ВС

10:36, 26 апреля 2021
Неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.
Неналежне повідомлення про дату судового засідання: постанова КЦС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Оскільки позивач обґрунтовує свою касаційну скаргу, зокрема, тим, що суд апеляційної інстанції не повідомив його про розгляд справи й розглянув справу без його участі, і ця обставина підтверджується матеріалами справи, то оскаржена постанова суду апеляційної інстанції підлягає обов'язковому скасуванню з направленням справи на новий розгляд до суду апеляційної інстанції. Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі Об'єднаної палати Касаційного цивільного суду у справі № 176/585/17.

За змістом частини третьої статті 368 ЦПК України розгляд справ у суді апеляційної інстанції здійснюється в судовому засіданні з повідомленням учасників справи, крім випадків, передбачених статтею 369 цього Кодексу.

Частиною другою статті 128 ЦПК України передбачено, що суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов'язковою.

У випадку відсутності в адресата офіційної електронної адреси судові повістки, адресовані фізичним особам, вручаються їм під розписку, а юридичним особам - відповідній службовій особі, яка розписується про одержання повістки (частина перша статті 130 ЦПК України).

За змістом статті 372 ЦПК України суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про вручення йому судової повістки, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки буде визнано судом поважними.

Неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Обґрунтовуючи касаційну скаргу, ОСОБА_1 зазначив, що його не було повідомлено про дату та час розгляду справи судом апеляційної інстанції, що мало наслідком порушення його прав на участь у судовому засіданні, надання пояснень, позбавлення можливості захистити свої інтереси.

Матеріалами справи підтверджується, що розгляд справи судом апеляційної інстанції, призначений на 11 грудня 2018 року на 09 год. 20 хв, про час і місце проведення якого ОСОБА_1 був повідомлений належним чином, не відбувся у зв'язку з відсутністю складу суду через перебування судді. у відпустці. Наступне судове засідання призначено судом апеляційної інстанції на 14 грудня 2018 року на 09 год. 20 хв. У матеріалах справи міститься лише розписка представника відповідача про повідомлення щодо відкладення розгляду справи на 14 грудня 2018 року на 09 год. 20 хв.

Докази повідомлення ОСОБА_1 про відкладення розгляду судом апеляційної інстанції справи на 14 грудня 2018 року на 09 год. 20 хв у матеріалах справи відсутні.

Розгляд справи за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення суду першої інстанції проведений 14 грудня 2018 року судом апеляційної інстанції у відкритому судовому засіданні без участі позивача, лише за участі представника відповідача.

Відповідно до пункту 5 частини першої статті 411 ЦПК України судові рішення підлягають обов'язковому скасуванню з направленням справи на новий розгляд, якщо справу розглянуто за відсутності будь-кого з учасників справи, належним чином не повідомлених про дату, час і місце судового засідання, якщо такий учасник справи обґрунтовує свою касаційну скаргу такою підставою.

Оскільки ОСОБА_1 обґрунтовував свою касаційну скаргу, зокрема, тим, що суд апеляційної інстанції не повідомив його про розгляд справи й розглянув справу без його участі, і ця обставина підтверджується матеріалами справи, то оскаржена постанова суду апеляційної інстанції підлягає обов'язковому скасуванню з направленням справи на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Встановивши обставини, які є обов'язковою підставою для скасування постанови суду апеляційної інстанції з направленням справи на новий розгляд, Верховний Суд у складі Об'єднаної палати Касаційного цивільного суду позбавлений можливості вирішити питання застосування норм матеріального права у спірних правовідносинах.

Раніше КЦС ВС визначив, що арешт майна і заборона на відчуження майна є самостійними видами забезпечення позову.

Також ми розповідали, за яких умов рішення є таким, що прийняте про права, інтереси чи обов’язки особи, яка не була залучена до участі у справі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді