Поновлення договору оренди землі: рішення КГС ВС

19:42, 10 ноября 2021
КГС ВС звернув увагу, що в цій справі сільська рада не ухвалювала рішення про відмову в поновленні, як це вимагалося нормою права, а лише повідомила орендаря про відмову в поновленні.
Поновлення договору оренди землі: рішення КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 9 листопада 2021 року Касаційний господарський суд у складі ВС розглянув справу № 917/104/20 за позовом фермерського господарства до сільської ради про визнання укладеною додаткової угоди про поновлення договору оренди землі. Про це повідомляє пресслужба ВС.

«Рішеннями господарських судів першої та апеляційної інстанцій у задоволенні позову відмовлено повністю з посиланням на те, що сторонами не було досягнуто згоди щодо поновлення договору оренди землі, а сільська рада висловила своє заперечення стосовно поновлення договору, направивши орендарю лист з відповідним повідомленням.

КГС ВС скасував судові рішення попередніх інстанцій та ухвалив нове рішення, яким позов задовольнив повністю та визнав укладеною додаткову угоду про поновлення договору оренди землі з викладенням тексту додаткової угоди в резолютивній частині постанови касаційної інстанції.

Верховний Суд дійшов висновку, що суди, повністю встановивши всі обставини справи, неправильно застосували норми права щодо поновлення договорів оренди землі. Зокрема, суди не звернули увагу на те, що чинне на момент звернення орендаря за поновленням договору оренди земельне законодавство вимагало від сільської ради в місячний термін з моменту отримання такого повідомлення орендаря ухвалити рішення про відмову поновити договір оренди або погодити поновлення договору оренди. Порушення ж орендарем місячного терміну на розгляд листа та неухвалення відповідного рішення дає підстави орендарю, який належним чином виконував умови договору, розраховувати на його поновлення на тих самих умовах і на той самий строк.

КГС ВС звертає увагу, що в цій справі сільська рада не ухвалювала рішення про відмову в поновленні, як це вимагалося нормою права, а лише повідомила орендаря про відмову в поновленні.

З постановою КГС ВС можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що НБУ викрив ще дев’ять банків у порушенні нормативів.

Нагадаємо, що НБУ оприлюднив список банків, які не виконують нормативи.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді