В Харьковской области «директор» школы способствовал внедрению стандартов образования рф: какое решение по коллаборанту принял ВС

18:37, 6 марта 2024
Мужчина давал указания убрать украинскую символику, закрасить сине-желтые цвета на стенах, спланировал изъятие наглядных материалов, учебников и атрибутики проукраинского характера в школе.
В Харьковской области «директор» школы способствовал внедрению стандартов образования рф: какое решение по коллаборанту принял ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Два года лишения свободы без права занимать должности в органах государственной власти, государственного управления, местного самоуправления или органах, предоставляющих публичные услуги в сфере образования, сроком на десять лет – такое наказание осужденному за коллаборационную деятельность оставил без изменений Верховный Суд, рассмотрев кассационную жалобу защитника.

Як установили суди, у серпні 2022 року, коли смт Савинці Ізюмського району Харківської області було окуповане, чоловік добровільно надав згоду представникам окупаційної адміністрації рф щодо його призначення на посаду директора школи в цьому населеному пункті. Він сприяв упровадженню російської мови й російської освітньої програми в навчальний процес, надавав вказівки прибрати українську символіку, зафарбувати синьо-жовті кольори на стінах, спланував вилучення наглядних матеріалів, підручників та атрибутики проукраїнського характеру в школі. У суді обвинувачений повністю визнав свою вину.

Вироком суду першої інстанції чоловіка було визнано винним у колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України) і призначено йому покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки з позбавленням права обіймати будь-які посади в органах державного управління та органах місцевого самоврядування строком на 10 років.

Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції в частині призначеного покарання та ухвалив новий вирок, відповідно до якого чоловіка було засуджено до 2 років позбавлення волі без права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування чи органах, що надають публічні послуги у сфері освіти, строком на 10 років.

Сторона захисту з вироком апеляційного суду не погодилася, вважаючи його надто суворим і таким, що не відповідає принципам достатності покарання для виправлення винного, а призначене додаткове покарання не відповідає закону про кримінальну відповідальність.

Колегія суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду відмовила захиснику в задоволенні касаційної скарги, а судове рішення залишила без зміни.

З повним текстом постанови ККС ВС від 6 березня 2024 року у справі № 183/1441/23 (провадження № 51-5768 км 23) можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua и на Google Новости SUD.UA, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду