Були проблеми з габаритом: суд скасував постанову патрульного

17:36, 18 декабря 2018
Поліцейський вказав, що водій кермував автомобілем, в якого не працює задній лівий габарит.
Були проблеми з габаритом: суд скасував постанову патрульного
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Полонський районний суд прийняв рішення скасувати постанову інспектора Управління патрульної поліції в Житомирській області Департаменту патрульної поліції про притягнення громадянина У. до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передає прес-служба суду.

Із адміністративним позовом до інспектора поліції у тамтешній суду звернувся полончанин, якому 8 вересня цього року правоохоронець виніс постанову про накладення адміністративного стягнення у виді 680 гривень штрафу за керування транспортним засобом з технічними несправностями (частина 2 статті 121 КУпАП). Поліцейський вказав, що водій кермував автомобілем, в якого не працює задній лівий габарит, чим той порушив п. 31.4 Правил дорожнього руху.

Як зазначає у рішенні суддя, керування автомобілем з непрацюючим лівим габаритом на транспортному засобі не можна віднести до технічних несправностей, передбачених п.31.4 ПДР, який забороняє його експлуатацію. Тож застосовувати до водія покарання за частиною 2 статті 121 КУпАП було неправомірно. Більше того: позивач, виконуючи вимоги п. 31.5 ПДР, після винесення постанови, одразу замінив лампу габаритного вогню.

«Окрім того, що оскаржувана постанова не містить вказівки на конкретний пункт Правил дорожнього руху України, у ній відсутня також вказівка на те, що водій керував транспортним засобом, який використовується для надання послуг з перевезення пасажирів. Будь яких доказів на підтвердження такого відповідачем не надано», — ідеться у рішенні Полонського районного суду.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховна Рада України схвалила законопроект №7279-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень». Згідно із законопроектом керування транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння вноситься до Кримінального кодексу і стає кримінальним проступком. Тепер покаранням за керування автомобілем в нетверезому стані буде штраф в розмірі від 17 до 34 тисяч гривень і заборона на водіння до 3 років.

Крім того, прийнято Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України». Законом підвищено діючі штрафи до більш значимих сум і скасовано норму, яка дозволяла порушувати митні правила протягом року і бути притягненим до відповідальності лише один раз.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки