Розтрата чверті мільярда гривень: суд ухвалив рішення у справі державного підприємства «АМПУ»

17:52, 24 января 2019
Господарський суд Києва визнав недійсним договір, що завдав державі колосальних збитків.
Розтрата чверті мільярда гривень: суд ухвалив рішення у справі державного підприємства «АМПУ»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Укладений між державним підприємством «Адміністрація морських портів України» (далі — ДП «АМПУ») та ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» договір на здійснення днопоглиблювальних робіт у портах України вартістю 290 млн грн визнано недійсним. Відповідне рішення Господарський суд міста Києва ухвалив 24 січня 2019 року. Таким чином суд у повному обсязі задовольнив позов, з яким для захисту державних інтересів звернулося Національне антикорупційне бюро України у серпні 2018 року. Про це повідомила прес-служба НАБУ.

Це судове рішення є ще одним прикладом ефективної співпраці детективів і фахівців Юридичного управління НАБУ та прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Адже його ухвалення не тільки підтверджує версію слідства про антиконкурентні узгоджені дії з боку посадовців ДП «АМПУ» та ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» при укладанні угоди, а й створює умови для подальшого повернення переплачених державним підприємством коштів.

Договір на 290 млн грн є другим із двох визнаних судом недійсними на підставі матеріалів, зібраних детективами у рамках досудового розслідування кримінального провадження за фактами заволодіння у 2015–2017 роках коштами ДП «АМПУ» у результаті закупівель за завищеними цінами послуг із днопоглиблення підхідних каналів і акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів. Перший договір, на суму 712 млн грн, визнано недійсним 18 липня 2018 року.

Розслідування справи ДП «АМПУ» детективи НАБУ розпочали у грудні 2015 року та завершили у вересні 2018 року. Наразі вона розглядається у Шевченківському районному суді міста Києва.

Під час розслідування встановлено причетність до вчинення злочину 10 осіб, стосовно 8 осіб обвинувальний акт скеровано до суду, одну особу оголошено у розшук, із однією особою укладено угоду про визнання винуватості, відшкодовано 734 тис. грн завданих ДП збитків та накладено арешт на судно.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що НАБУ повідомило 7 особам про підозру у заволодіння 93 млн грн державного підприємства «Укрзалізниця». Підозрювані впродовж грудня 2015 року — березня 2017 року організували закупівлю ПАТ «Укрзалізниця» стрілочної продукції за завищеними цінами.

Також НАБУ направило в суд обвинувальний акт стосовно двох посадовців Державного підприємства «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України», через дії яких Укрзалізниця переплатила 26 мільйонів 700 тисяч гривень під час закупівлі метизної продукції.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси