Слідчі ДБР відкрили 400 кримінальних проваджень за фактами катувань

17:25, 12 марта 2019
Кожне десяте кримінальне провадження ДБР стосується фактів катувань чи жорстокого поводження.
Слідчі ДБР відкрили 400 кримінальних проваджень за фактами катувань
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Забезпечення ефективного розслідування фактів катувань та превентивна робота з протидії катуванням у діяльності правоохоронних органів є одним з пріоритетів у роботі Державного бюро розслідувань.

На цьому перший заступник директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко наголосила у своїй доповіді у Страсбурзі під час дебатів та тему «Ефективне розслідування», організованих 12 березня 2019 року Комітетом міністрів Ради Європи. Про це повідомляє прес-служба ДБР.

«У Державному бюро розслідувань ми забезпечили підготовку слідчих, які розслідують вказану категорію злочинів, їх навчання та підвищення професійного рівня. Вже запроваджено систему оперативного реагування на повідомлення у ЗМІ чи соцмережах про факти катувань чи жорстокого поводження», — зазначила Ольга Варченко.

Якщо жертва катувань звернулась до Європейського суду з прав людини і виграла компенсацію, матеріали цієї справи передаються Міністерством юстиції України до Державного бюро розслідувань. Далі слідчі ДБР проводять досудове розслідування щодо осіб, внаслідок дій або бездіяльності яких Європейським судом прийнято рішення проти України.

«На даний час до Державного бюро розслідувань надійшло понад 100 таких звернень, за якими розпочато досудове розслідування. Втім, не менш важливо працювати на упередження. Державне бюро розслідувань вживає заходів щодо забезпечення своєчасного та ефективного проведення розслідування фактів катувань чи жорстокого поводження ще до того, як вони стають предметом розгляду Європейського суду з прав людини. Ми розслідуємо близько 4000 кримінальних проваджень, серед яких 400 — за фактами катувань чи жорстокого поводження».

Також Державним бюро розслідувань організується тісна співпраця з іншими державними органами з метою зниження рівня прихованості таких злочинів. «Ми розробили проект Інструкції про порядок взаємодії з виявлення, припинення, розкриття та розслідування фактів катувань. У ньому визначається механізм взаємодії між Державним бюро розслідувань та іншими державними та правоохоронними органами щодо негайного та своєчасного інформування ДБР про такі факти», — повідомила Ольга Варченко.

Також Державне бюро розслідувань розробляє методику ефективного розслідування фактів катувань чи неналежного поводження, яка буде обов'язковою для використання під час проведення розслідувань.

«Ми високо оцінюємо допомогу Ради Європи у процесі становлення Державного бюро розслідувань та виконання нами завдань з протидії злочинам, пов’язаним з катуванням, і будемо продовжувати тісну співпрацю з проектними заходами Ради Європи» наголосила перший заступник директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко під час виступу у Страсбурзі.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у ДБР закликали депутатів підтримати законопроект №5395-д про удосконалення діяльності Бюро. Серед іншого, проект закону вводить оперативних працівників до переліку посад ДБР, що дозволить Бюро створити власні оперативні підрозділи.

Також ми повідомляли, що ДБР розпочало розслідування справи про можливі катування в’язнів у Бердянській виправній колонії. Можливі зловживання з боку службових осіб колонії перевірять на підставі заяв ГО «Альянс української єдності».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді