Вибори-2019: як перевірити себе у списку виборців

11:15, 20 марта 2019
Роз'яснення щодо складання та уточнення списків виборців для проведення голосування.
Вибори-2019: як перевірити себе у списку виборців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

31 березня 2019 року в Україні призначено чергові вибори Президента України.

Конституцією України та Законом встановлено, що право голосу на виборах Президента України мають громадяни, яким на день виборів виповнилося 18 років. Кожен громадянин має лише один голос, і використати його він може лише на тій дільниці, де включений до списку виборців.

Відповідно до ст. 274 Кодексу адміністративного судочинства України, право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі. Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядає місцевий загальний суд як адміністративний за місцезнаходженням відповідної комісії.

Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору. Її може бути подано не пізніше, як за два дні до голосування. Суд при розгляді такого позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця.

Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше, ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, — невідкладно. Рішення суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження такого рішення не перешкоджає його виконанню.

Звертаємо увагу, що суд розглядає позовні заяви, подані не пізніше дводенного строку до дня голосування. Останнім днем, коли можна подати такий позов, є 29 березня 2019 року.

Також надаємо інформацію щодо предметної підсудності інших категорій справ, пов'язаних з порушенням прав громадян під час виборчого процесу.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як проголосувати не за місцем реєстрації. Не пізніше, ніж за 5 днів до дня виборів слід звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців з паспортом та заявою з поясненням причин тимчасової зміни місця голосування із зазначенням дільниці чи адреси, за якою маєте намір проголосувати.

Крім того, ми писали про основні аспекти голосування вдома. Яким чином реалізувати своє виборче право та проголосувати 31 березня виборцеві, котрий за станом здоров’я не здатний потрапити до виборчої дільниці.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді