Президентські вибори-2019: основні аспекти голосування на дому

19:35, 4 марта 2019
Яким чином реалізувати своє виборче право та проголосувати 31 березня виборцеві, котрий за станом здоров’я не здатний потрапити до виборчої дільниці.
Президентські вибори-2019: основні аспекти голосування на дому
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

31 березня вся країна обиратиме Президента України. Буде відкрито, за даними ЦВК, 32 122 виборчі дільниці. Проте не кожен виборець має фізичну спроможність дістатися до дільниці, навіть якщо вона розташована зовсім поруч. Законодавством повністю врегульовано реалізацію прав обмежених у пересуванні громадян, проте є деякі нюанси, які виборець має врахувати.

Перш за все, варто розглянути, хто саме має право голосувати за місцем перебування. Відповідно до ч.1, 3 ст. 77 ЗУ «Про вибори Президента України», дільнична комісія надає можливість голосувати на дому громадянам, які за віком, станом здоров’я або у зв’язку з інвалідністю не здатні пересуватися самостійно.

  • Якщо особа обмежена у пересуванні тимчасово, нею поштою або через третіх осіб подається відповідна заява до виборчої комісії, і відповідно підтверджується вказаний у заяві факт, зокрема медичною довідкою. Після перевірки дільнична комісія шляхом прийняття рішення вносить такого виборця до спеціального витягу із списку виборців для голосування за місцем перебування. Заява має бути подана виборцем не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем виборів.
  • Якщо виборець обмежений у пересуванні постійно, щодо нього стоїть відповідна відмітка у реєстрі виборців, і він не повідомив про своє бажання голосувати у приміщенні виборчої дільниці, він вноситься до такого витягу без прийняття відповідного рішення.

Процедура досить проста і не викликає жодних труднощів. Зразок відповідної заяви кожен виборець зможе легко знайти на сайті Єдиного державного реєстру виборців (https://www.drv.gov.ua). Там же можна перевірити свої дані у списку виборців. Варто зазначити, що краще це зробити заздалегідь, адже вся перевірка хоча й займає не більше 5 хвилин, подальше виправлення можливих помилок потребуватиме певного часу.

Важливо зазначити, що після подачі заяви для голосування за місцем перебування проголосувати на дільниці виборець уже не зможе (ч. 15 ст. 77 ЗУ «Про вибори Президента України»).

Наступним етапом є безпосередня процедура голосування у день виборів. До виборця додому прибувають члени виборчої комісії, яких повинно бути не менш як 3 особи (ч. 11 ст. 77 ЗУ «Про вибори Президента України»). Разом з ними мають бути присутні офіційні спостерігачі, кандидати на пост Президента України, їх довірені особи. Як правило, конкретний час візиту заздалегідь не повідомляться, але регламентований часом роботи виборчої дільниці. Важливо розуміти, що виборець або члени його родини не можуть чинити опір або відмовляти вказаним особам у присутності при проведенні голосування. В іншому випадку виборцеві буде просто відмовлено у проведенні голосування на дому.

Варто дотримуватися всієї процедури голосування, а також пам’ятати, що виборець може вимагати надання для ознайомлення відповідних документів, що посвідчують повноваження особи, у кожного присутнього. Процедура голосування, а саме проставлення відмітки у виборчому бюлетені має проходити без свідків. Також жодного тиску чи агітації здійснюватися ні в якому разі не може.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки