Стало відомо, чому Президент ветував Виборчий кодекс

14:55, 14 сентября 2019
Володимир Зеленський пояснив, що новий кодекс містить норми, що не відповідають Конституції України.
Стало відомо, чому Президент ветував Виборчий кодекс
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, Президент України Володимир Зеленський ветував Виборчий кодекс, ухвалений 11 липня Верховною Радою VIII скликання. Натомість, він вніс до Верховної Ради текст пропозицій до нового Виборчого кодексу за відкритими списками. Про це повідомляється на сайті парламенту.

У повідомленні йдеться, що «документ готується до розгляду з вето Президента».

«Кодексом декларується модель виборчої системи, спрямованої на скасування мажоритарної складової виборів та запровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками. Однак, аналіз положень Кодексу, якими визначається порядок застосування виборчої квоти, розподілу депутатських мандатів і визначення обраних кандидатів у виборчому регіоні та у загальнодержавному виборчому окрузі, дає підстави для висновку про фактичне збереження складової, характерної для пропорційної системи із закритими списками», – йдеться у тексті пропозицій.

У пропозиціях також зазначено, що Виборчий кодекс, який надійшов на підпис Президенту, містить положення, які не відповідають Конституції України, а також не враховують останні зміни до виборчого законодавства.

«Не можу підтримати Виборчий кодекс України у запропонованій редакції, повертаю його для повторного розгляду та пропоную доопрацювати з урахуванням наведених зауважень з метою забезпечення належної регламентації виборчого процесу, створення умов для вільного волевиявлення громадян України на основі конституційних принципів і демократичних стандартів організації та проведення виборів, унеможливлення будь-яких зловживань та маніпуляцій під час проведення виборів», – говориться у тексті пропозицій Володимира Зеленського.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що Зеленський наклав вето на закон про відповідальність за порушення військових закупівель

Крім того, ми писали, що спікер ВР підписав законопроект про новий виборчий кодекс.

Також відомо, що Парубій пояснив, чому тягнув з підписанням Виборчого кодексу.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду