Девальвація гривні та безробіття: що чекає на Україну зі змінами до Податкового кодексу

11:35, 20 сентября 2019
Підприємці можуть засумніватися, чи вигідно їм мати власну справу.
Девальвація гривні та безробіття: що чекає на Україну зі змінами до Податкового кодексу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ухвалення законопроекту №1210 про зміни до Податкового кодексу може призвести до девальвації гривні, безробіття і дрейфу в тіньову економіку. Таку заяву зробили експерти в ефірі телеканалу «Україна».

«Ви ані сном, ані духом нічого не розумієте — за що вам такі проблеми? Ходіть по судах, доводьте свою невинність. Нехай покажуть країну, де таке функціонує?! На жаль, таких країн немає», — наголосив голова Всеукраїнського союзу захисту підприємництва Сергій Доротич.

Доротич також зауважив, що коли продавця штрафуватимуть, а покупцеві-скаржнику будуть повертати всю суму, яку він заплатив за товар, бізнесмени засумніваються, чи вигідно їм мати власну справу. «Держава в смартфоні», як зазначає він, не позбавить підприємців паперової роботи, навіть якщо масово впровадять касові апарати.

«Роздрукувати аналогічний чек для себе, зберігати його протягом трьох років, наклеювати його в відповідну звітність, роздруковувати ще додатковий звіт. Витрати кожного підприємця на один касовий апарат — це мінімум 70 тисяч гривень на рік! Як наслідок, будуть підняті ціни на товари і послуги», — пояснив Доротич.

До того ж, на думку експертів, у інтернет-магазинах оборот може зменшитися в кілька разів.

«Я не уявляю собі ситуації, коли інтернет-магазин зможе відстежити, в який саме день і час їхній покупець забрав з пошти товар. Це просто абсурд. Це буде підставою для штрафу», — сказав експерт аналітичного центру «Українська фабрика думки» Юрій Гаврилечко.

Він також зазначив, що де-факто податківці стають такими собі маленькими «царками», дії яких потім неможливо буде оскаржити в суді.

Експерти прогнозують, що багато підприємців упродовж певного часу продовжуватимуть свою діяльність, проте будуть ховатися в тінь або втягуватися в корупційні схеми, причиною яких стануть нові податкові закони. За словами Гаврилечка, через збільшення ренти і посилення податкового тиску почне руйнуватися важка промисловість, наслідки чого можуть бути фатальними.

«Ми втрачаємо десь приблизно третину експорту, зараз це близько 10 мільярдів доларів. До мільйона робочих місць може бути втрачено», — попереджає він.

Як вважає ректор Міжнародного інституту бізнесу, професор Олександр Савченко, нові законопроекти ставлять під загрозу енергетичну безпеку держави:

«Це б’є по видобутку газу і нафти. Хтось хоче зробити нас тотально залежними від Росії. Ми самі можемо здобувати!»

За його прогнозом, стагнація важкої промисловості неминуче вплине на курс гривні.

«Зарплати стануть меншими, це призведе до девальвації гривні, а значить, потім і до інфляції», — пояснив експерт.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» проводить онлайн-трансляцію засідання Верховної Ради України.  

Крім того, ми писали про зміни правил податкових перевірок

Також відомо, що Раду закликають відкликати законопроект про оподаткування доходів.  

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва