Реформа децентралізації: презентували концепцію змін до Конституції

17:47, 23 октября 2019
Нардеп Віталій Безгін оприлюднив цікаву інфографіку.
Реформа децентралізації: презентували концепцію змін до Конституції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Перший заступник керівника фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко презентував концепцію змін до Конституції України в контексті реформи децентралізації. Про це повідомив народний депутат Віталій Безгін на своїй сторінці у Facebook.

«Перша офіційна презентація на цю тему від нашої фракції та нового уряду.

Основні принципи:

- Субсидіарність. Проблема вирішується там, де вона виникла.

- Повсюдність. ОТГ мають покрити всю територію України.

- Фінансова самодостатність», — йдеться у повідомленні.

Олександр Корнієнко зазначив, що наразі треба завершити реформу, розпочату ще 2014 року попередньою владою.

«Її головна мета — наблизити владу до людей! Щоб українці могли самостійно вирішувати більшість проблем безпосередньо у громаді й мали змогу впливати на рішення, які ухвалюються.

Крім того, необхідно запровадити новий адміністративно-територіальний устрій країни з трьома зрозумілими й чіткими рівнями: громада, округ і регіон. Де громада — головна ланка місцевого самоврядування, як у містах, так і в сільській місцевості. ОТГ покриють 100% території України. Замість районів ми пропонуємо створити округи, до яких зможуть увійти одна чи декілька громад. У них не буде рад чи районних голів. Натомість, в округах працюватимуть префекти, яких призначатиме Президент за поданням Кабміну. Префекти наглядатимуть за дотриманням Конституції та законів України на території округу та координуватимуть реалізацію держпрограм.

Обласні ради будуть збережені на регіональному рівні. До них обиратимуться депутати від кожної громади відповідно до чисельності членів громад. Загалом, обласні ради здійснюватимуть повноваження обласного рівня й реалізовуватимуть проекти, спільні для громад області.

Реформою децентралізації ми плануємо скоротити кількість посадовців і депутатів. Це відбудеться за рахунок ліквідації обласних та районних адміністрацій, а також районних рад. А префектури матимуть обмежену кількість персоналу — значно меншу, ніж у теперішніх адміністраціях.

Після завершення реформи децентралізації Україна отримає міцні місцеві громади, які матимуть достатньо повноважень і коштів для вирішення проблем людей і територій. Українці здобудуть владу, яка наближена до людей, надає їм якісні сервіси за місцем проживання. Українці отримають владу, яку набагато легше контролювати, впливати на її рішення. Ефективний контроль отримає і держава – префекти зосередяться на тому, щоб реалізовувати програми і наглядати за дотриманням законності. Тобто регіонального й місцевого свавілля не буде! Звісно, ніхто нікуди не поспішає, але ми налаштовані серйозно. Зрозуміло, що «турборежим» для змін до Конституції — не найкраща форма, але ще раз повторюся: ми налаштовані серйозно!» — наголосив Олександр Корнієнко.

 Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Україні «зникнуть» області та райони.

Також ми писали, що про це думають українці.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва