В Україні «зникнуть» області та райони: що відомо

11:14, 21 октября 2019
В країні можуть з’явитись повіти та регіони.
В Україні «зникнуть» області та райони: що відомо
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В фракції «Слуга народу» в майбутньому планують зайнятись реформуванням адміністративно-територіального устрою України, об'єднавши області в регіони, а райони — в повіти, передає agronews.ua.

Зазначається, що цього вимагає адміністративна реформа. Тому в Україні замість сіл з’являться громади, замість районів — повіти, а замість областей — регіони.

Метою реформи є не тільки заміна слів, а й децентралізація влади. За задумом, адміністративна реформа повинна розпочинатися в селі. І села збираються об'єднувати в громади. Щоб все нажите майно було загальним.

Про це заступник голови фракції «СН» Олександр Корнієнко повідомив в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна». Зміни готуються в рамках децентралізації.

Базовою адміністративною одиницею країни стануть громади, які планується укрупнити, зазначає депутат від «Слуги народу».

«Процес укрупнення для 80% громад буде виграшним», — сказав політик.

Округ, як пояснив він, складуть 10-15 громад, який очолить префект. На рівні областей планується призначення обласними радами глав виконавчих органів, яким будуть передані повноваження.

«Там буде деяка стадійність. Вона викликана у упроцесі внесення змін до Конституції. Ми не можемо їх ухвалити раніше лютого. До внесення змін до Основного Закону юридично ми не можемо подавати в Раду законопроекти, в яких прописано інший адміністративно-територіальний устрій, префекти. Але комунікаційно ми будемо працювати», — сказав нардеп.

«Згідно з road map децентралізації, до кінця листопада плануємо вийти на проект нового адміністративно-територіального устрою та почати обговорювати його з людьми», — додав Корнієнко.

При цьому планується ухвалити закон про службу в органах місцевого самоврядування, який давав би соціальні гарантії місцевим чиновникам, але забороняв би входити у виконкоми депутатам, щоб менше політизувати їх роботу.

Паралельно на рівні області також буде призначатися префект, який повинен координувати роботу центральних органів виконавчої влади на місцях і стежити за законністю рішень місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що уряд на своєму засіданні 20 жовтня ухвалив низку кадрових рішень.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде