Нардепи ввели штрафи за обмеження доступу громадян до водойм

11:30, 30 октября 2019
Огорожі, які перешкоджають доступу громадян до водойм, підлягають демонтажу.
Нардепи ввели штрафи за обмеження доступу громадян до водойм
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати України заборонили огороджувати прибережні зони і ввели штрафи за обмеження доступу громадян до водойм. Законопроект №0869 підтримали 314 народних обранців. Про це йдеться на офіційному сайті Ради.

Документом передбачається внесення змін до Водного кодексу України, Земельного кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України “Про місцеве самоврядування в Україні” та “Про місцеві державні адміністрації”.

Згідно із законом, в рамках прибережних захисних смуг забезпечується безперешкодний і безкоштовний доступ громадян до узбережжя морів, морських заток, лиманів і островів у внутрішніх морських водах в межах пляжної зони, а також до узбережжя річок, водойм і островів, крім земельних ділянок, на яких розташовані гідротехнічні, гідрометричні та лінійні споруди, санаторії та інші лікувально-оздоровчі заклади, дитячі оздоровчі табори. Перешкоджання такому доступу на земельних ділянках прибережних захисних смуг, наданих в користування (в тому числі шляхом облаштування огорож або інших конструкцій), або стягнення за нього плату є підставою для припинення права користування зазначеними земельними ділянками.

Підкреслюється, що обмеження будь-яким способом безперешкодного або безоплатного доступу громадян до узбережжя, крім випадків, передбачених законом, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 400 до 6 800 гривень) і на посадових осіб — від 400 до 700 таких мінімумів (від 6 800 до 11 900 гривень).

Огорожі або інші конструкції, які встановлені до набрання чинності цим законом і перешкоджають доступу громадян до узбережжя морів, морських заток, лиманів і островів у внутрішніх морських водах в межах пляжної зони, а також до узбережжя річок, водойм і островів у випадках, не передбачених законом, підлягають демонтажу протягом двох місяців з дня набрання чинності цим законом.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що п'ятий рік поспіль природоохоронні громадські організації стурбовані тим, що відбувається з головною рікою країни. Киян попередили про критичний стан Дніпра.

Крім того, Держводагентство оприлюднило 100 найбільших підприємств, які за 2018 найбільше забруднювали воду. Майже дві третини підприємств, що увійшли до сотні антирейтингу розташовані на території 5 областей України.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Антоніна Славицька
    Антоніна Славицька
    народний депутат України, кандидат юридичних наук
  • Віталій Зуєв
    Віталій Зуєв
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Палюх
    Наталія Палюх
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Світлана Таран
    Світлана Таран
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду