Вимагали гроші та організували стеження: у справі співробітників СБУ є деталі

16:10, 4 декабря 2019
Зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років.
Вимагали гроші та організували стеження: у справі співробітників СБУ є деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

ДБР завершило досудове розслідування у справі працівників СБУ — начальника відділу та його підлеглого, які підозрюються у вимаганні грошей, психологічному тиску та незаконному стеженні за громадянином України і його родиною. Про це повідомляє перший заступник директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко на своїй сторінці у Facebook.

«Отже, під час розслідування слідчим Центрального апарату ДБР вдалося встановити такі факти:

  • Згадані співробітники відомства вимагали від громадянина України 110 тисяч доларів США. За це обіцяли не позбавляти його громадянства, не депортувати його і його родину за межі держави, а також не порушувати проти нього кримінальної справи за фактами, які, як згодом виявилося, були сфабрикованими
  • Аби залякати потерпілого й змусити його платити, правоохоронці залучили двох сторонніх осіб, які тиснули на нього психологічно. А саме — писали повідомлення про злочини до поліції за вигаданими фактами, погрожували потрепілому та його родині, телефонували йому та його рідним, змушуючи заплатити вказану суму співробітникам СБУ
  • Правоохоронці-фігуранти справи також незаконно стежили за потрепілим та його родичами: прослуховували телефонні розмови, перехоплювали електронні листи й збирали іншу особисту інформацію

Слідчі також знайшли у працівників СБУ боєприпаси, які зберігалися незаконно.

Розслідування здійснювали слідчі Центрального апарату ДБР за оперативного супроводу УВБ Генеральна прокуратура України та процесуального керівництва Головної військової прокуратури.

Працівники СБУ та їхні пособники підозрюються у вимаганні грошових коштів із використанням службового становища в особливо великих розмірах за ч. 2 ст. 189 та ч. 4 ст. 189 КК України, порушенні таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер, вчинене службовою особою, повторно за ч. 2 ст. 163 КК України, в незаконному поводженні із боєприпасами за ч. 2 ст. 263 КК України.

Окрім того, двоє пособників підозрюються у завідомо неправдивому повідомленні про злочин за ч. 2 ст. 383 КК України.

Якщо провину всіх фигурантів справи буде доведено в суді, на них чекає позбавлення волі строком до 12 років з конфіскацією майна», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що ДБР за оперативного супроводу УВБ Служби безпеки України та процесуального керівництва ГПУ викрили корупційну схему, до якої було причетне керівництво Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування СБУ (ДОДТЛ).

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду