Тероризували підприємців: співробітники СБУ погоріли на хабарі

11:21, 27 ноября 2019
Правоохоронці вимагали від підприємців від 20 до 300 тисяч гривень.
Тероризували підприємців: співробітники СБУ погоріли на хабарі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

ДБР за оперативного супроводу УВБ Служби безпеки України та процесуального керівництва ГПУ викрили корупційну схему, до якої було причетне керівництво Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування СБУ (ДОДТЛ). Про це повідомляє перший заступник директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко на своїй сторінці у Facebook.

«Отже, за попередньою версією слідства, працівники згаданого Департаменту систематично вимагали та отримували неправомірну вигоду від підприємців за обіцянки не складати протокол про виявлені порушення та не давати хід справам. З кожного підприємця правоохоронці вимагали від 20 до 300 тисяч гривень. Отримані гроші відмивали через низку підконтрольних підприємств. ДБР вже провело обшуки у приміщеннях ДОДТЛ та за місцем проживання фігурантів кримінального провадження.

Схема за попередньою версією слідства була така:

  • перший заступник начальника ДОДТЛ СБУ давав своїм підлеглим — керівникам управлінь та відділів — перелік підприємців, у яких необхідно вимагати гроші.
  • Потім давав чітку команду — тиснути морально, поки не сплатять визначену суму.
  • Гроші, які деякі підприємці погоджувалися сплатити, вони переказували на рахунки благодійного фонду, після чого, за вказівкою керівництва ДОДТЛ, кошти перераховувались на підконтрольні правоохоронцям підприємства.
  • Частина коштів проходила за документами як оплата за здійснення низки ремонтних робіт в адміністративних будівлях ДОДТЛ СБУ, закупівля будівельних матеріалів та зарплата ремонтників, решту готівкою передавали посадовцям ДОДТЛ, задіяним у схемі.

Зараз вирішується питання щодо повідомлення винним особам про підозру, а також обрання запобіжних заходів. За скоєний злочин Кримінальний кодекс України передбачає покарання за ст. 368 — позбавлення волі терміном до 10 років із забороною обіймати певні посади та займатися певною діяльністю протягом 3 років», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що ДБР взялося за справу щодо виведення з фінустанови понад 28 мільйонів.

Крім того, ми писали, що працівники митниці завдали збитків держбюджету.

Також відомо, що нардепу, який завдав збитків державі у понад 80 млн грн, повідомлено про підозру.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду