В Україні обговорили вдосконалення організації військової юстиції

17:18, 14 декабря 2019
Захід організував координатор проектів ОБСЄ в Україні.
В Україні обговорили вдосконалення організації військової юстиції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні відбувся круглий стіл «Перспективи розвитку військової юстиції та проблеми дотримання прав людини і основоположних свобод», організованого Координатором проектів ОБСЄ в Україні. Про це повідомляє OSCE Project Co-ordinator in Ukraine.

«Ефективна та справедлива система військової юстиції, яка ґрунтується на цінностях верховенства права та захисту прав людини, насправді є дуже важливою складовою сектору оборони в демократичній країні. Адже в такому випадку:

1) військовослужбовці відчувають себе захищеними під час та після виконання службових обов’язків;

2) створюються кращі умови безпеки громад, де розташовані військові частини;

3) забезпечується вищий рівень довіри між суспільством та військовими.

Сьогодні, злочини, вчинені військовослужбовцями, розслідує Державне бюро розслідувань та Національна поліція. Так, ДБР з початку його діяльності розслідувало більше 15 тисяч таких злочинів, з них у 12 тисячах проваджень оголошено про підозру, до суду направлено майже 2,5 тисячі справ.  Такі цифри прозвучали під час круглого столу, організованого Координатором проектів ОБСЄ в Україні спільно з ДБР для розгляду потреб вдосконалення організації військової юстиції.

Зокрема, серед проблем, які, на думку учасників заходу варто взяті до уваги, наступні:

  • необхідність ухвалення рішення про те, чи потрібний статус військовослужбовця для осіб, які виявляють, припиняють та розслідують злочини військових – чи допоможе це зробити таку роботу ефективною?
  • підготовка слідчих, прокурорів, суддів, адвокатів має враховувати особливості правових відносин у військових формуваннях, як в тилу, так і під час бойових дій
  • ця категорія злочинів вимагає належної організації оперативно-розшукової діяльності
  • для розвантаження системи військової юстиції варто подбати про спрощене розслідування нескладних категорій справ
  • невдале розташування органів розслідування відносно місць дислокації військових частин іноді значно ускладнює процес (в деяких випадках слідчим доводиться відвідувати частини, розташовані за 200 км)
  • взаємодія між командирами військових частин та органами розслідування потребує напрацювання більш ефективних механізмів

Нарешті, однією з ключових є проблема захисту прав військовослужбовця, яка вимагає належної організації правової допомоги як підозрюваному, так і потерпілому», - йдеться у повідомленні.

Учасники заходу дійшли згоди щодо необхідності розробки концептуальних засад реформування сектору військової юстиції, які би враховували ці та інші численні фактори, що можуть вплинути на її ефективність

Додамо, у заході взяли участь голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко та заступник керівника апарату Верховного Суду — керівник секретаріату ККС ВС Юрій Хім’як.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Києві пройшов форум щодо виконання рішень національних судів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва