В Україні обговорили питання щодо перспектив розвитку військової юстиції

19:34, 13 декабря 2019
На заході також обговорили проблеми дотримання прав людини і основоположних свобод.
В Україні обговорили питання щодо перспектив розвитку військової юстиції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як вирішити проблему неналежної правової кваліфікації дій військовослужбовців в умовах збройного конфлікту? Чи потрібно сьогодні створювати військові суди або запроваджувати військову спеціалізацію для суддів? Про ці та інші питання дискутували учасники круглого столу «Перспективи розвитку військової юстиції та проблеми дотримання прав людини і основоположних свобод», організованого Координатором проектів ОБСЄ в Україні, передає прес-служба ВС.

У заході взяли участь голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко та заступник керівника апарату Верховного Суду — керівник секретаріату ККС ВС Юрій Хім’як.

Як зауважив Станіслав Кравченко, на законодавчому рівні необхідно врегулювати певні спірні моменти, які сьогодні призводять до того, що в окремих випадках дії військовослужбовців кваліфікуються не за статтями розд. XIX Кримінального кодексу України «Злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини)», а за загальними статтями Особливої частини КК України.

Що стосується питань, пов’язаних зі створенням військових судів, то, на думку голови ККС ВС, сьогодні в судовій системі є проблеми, вирішення яких більш нагальне. Йдеться, зокрема, про необхідність заповнення вакансій у судах першої та апеляційної інстанцій.

Крім того, кількість кримінальних проваджень щодо військових злочинів є незначною, тому зараз немає потреби у створенні окремої юрисдикції для їх розгляду. Так, відповідно до статистичних даних, у 2018 році в Україні було засуджено всього 73 659 осіб, і тільки 2665 із них (а це менше 4% загальної кількості засуджених) — за військові злочини.

Якщо ж виникне необхідність, зазначив Станіслав Кравченко, то для суддів можна запровадити військову спеціалізацію. Однак навіть для запровадження такої спеціалізації потрібно, щоб у судах були заповнені вільні суддівські посади. Тому сьогодні всі зусилля мають бути направлені насамперед на вирішення кадрового питання.

Голова ККС ВС також відповів на запитання присутніх і розповів про спрямування Верховним Судом практики розгляду окремих кримінальних проваджень в єдине русло.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Києві пройшов форум щодо виконання рішень національних судів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області