Залученість адвоката до конфіденційної співпраці з досудовим розслідуванням: рішення РАУ

17:10, 10 января 2020
Роз’яснення щодо неприпустимості залучення адвоката до конфіденційної співпраці з органами досудового розслідування при наявній згоді клієнта.
Залученість адвоката до конфіденційної співпраці з досудовим розслідуванням: рішення РАУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада адвокатів України ухвалила роз’яснення щодо неприпустимості залучення адвоката до конфіденційної співпраці з органами досудового розслідування при наявній згоді клієнта. Про це повідомляє прес-служба РАУ.

Рішення прийнято 15 листопада 2019 року як відповідь на лист ради адвокатів Харківської області, де повідомлялося про випадок залучення адвоката до негласних слідчих дій у рамках кримінального провадження, що мало наслідком викриття корупційного злочину. При цьому зазначено, що адвокат був «однієї з головних дійових осіб операції».

РАУ наголошує на тому, що прямою нормою діючого Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» є заборона залучати до виконання оперативно-розшукових завдань осіб, професійна діяльність яких пов’язана зі збереженням професійної таємниці, а саме: адвокатів (стаття 11 Закону). Таким чином, погодження адвоката на конфіденційне співробітництво під час оперативно-розшукових заходів чи слідчих дій є порушенням Закону та відповідно може тягнути дисциплінарну відповідальність (прецеденти викладено у рішеннях ВКДКА з питань пов’язаних з встановленням дисциплінарного проступку в зазначених діях адвоката, зокрема рішення №XІ-004/2016 від 30.11.2016 року, №V-009/2016 від 26.05.2016 року, №V-011/2017 від 30.05.2017 року, №VІ-002/2018 від 26.06.2018 року).

«Рада адвокатів України наголошує на законодавчо визначеному обов’язку правоохоронних органів здійснювати оперативно-розшукові заходи чи слідчі дії у рамках діючого законодавства, зокрема зазначеним органам забороняється залучати адвоката до конфіденційного співробітництва», — йдеться у рішенні РАУ.

Зокрема, забороняється залучати до конфіденційного співробітництва під час проведення негласних слідчих дій адвокатів, нотаріусів, медичних працівників, священнослужителів, журналістів, якщо таке співробітництво буде пов'язане з розкриттям конфіденційної інформації професійного характеру (стаття 275 КПК України).

Аналогічно забороняється залучати адвоката до конфіденційного співробітництва під час проведення оперативно-розшукових заходів чи слідчих дій, якщо таке співробітництво буде пов’язане або може призвести до розкриття адвокатської таємниці (п. 8 частини 1 статті 23 Закону).

Рада адвокатів України вважає за необхідне роз’яснити, що у контексті приписів статті 23 Закону та Правил адвокатської етики, кожен адвокат зобов’язаний утримуватись від участі в конфіденційному співробітництві під час оперативно-розшукових заходів чи слідчих дій, оскільки таке співробітництво може привести до розкриття адвокатської таємниці, натомість у разі отримання пропозицій щодо здійснення таких незаконних дій адвокати мають звертатись до правоохоронних органів та повідомляти про такі факти ради адвокатів регіонів з метою захисту своїх прав та гарантій адвокатської діяльності.

Рада адвокатів України наголошує, що «розголошення відомостей, що складають адвокатську таємницю, заборонено за будь-яких обставин, включаючи незаконні спроби органів досудового розслідування і суду допитати адвоката про обставини, що складають адвокатську таємницю (стаття 10 Правил адвокатської етики)».

Адвокату, адвокатському бюро або адвокатському об’єднанню забороняється укладати договір про надання правової допомоги у разі конфлікту інтересів. Зокрема, адвокату забороняється укладати договір про надання правової допомоги і він зобов’язаний відмовитися від виконання договору, укладеного адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об’єднанням, якщо результат, досягнення якого бажає клієнт, або засоби його досягнення, на яких він наполягає, є протиправними, суперечать моральним засадам суспільства, присязі адвоката України, Правилам адвокатської етики (стаття 28 Закону).

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що адвокатів, які брали участь в АТО/ООС та мають статус ветерана війни, звільнено від сплати щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування.

Також ми писали про важливе рішення РАУ щодо сплати щорічних внесків адвокатами з окупованого Криму.

Додамо, що РАУ роз’яснила особливості розірвання договору з адвокатом.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду