Милованов розповів, як перезавантажать інститут інтелектуальної власності

17:09, 5 февраля 2020
Міністр економіки повідомив про особливості перезавантаження інституту інтелектуальної власності в Україні.
Милованов розповів, як перезавантажать інститут інтелектуальної власності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада підтримала в першому читанні пакет законопроектів, який посилює охорону прав інтелектуальної власності на торговельні марки і промислові зразки. Про це повідомив у Facebook міністр економіки Тимофій Милованов.

«Парламент підтримав у першому читанні увесь пакет законопроектів у сфері інтелектуальної власності.

Ми посилюємо охорону прав інтелектуальної власності на торговельні марки і промислові зразки, протидіємо патентному тролінгу. Це важливий поштовх для сучасної економіки, для українських винахідників.

Ми також удосконалюємо державне управління сферою інтелектуальної власності в Україні. Вона стане дворівневою — Мінекономіки буде формувати політику у відповідній сфері, а Національний орган інтелектуальної власності її реалізовувати — діятиме прозоро та спростить процедури набуття та розпоряджання правами інтелектуальної власності для фізичних та юридичних осіб.

Чому ця перемога надважлива? Бо не дивлячись на спротив та перешкоди, інспіровані вже колишніми посадовцями, зміни все ж таки відбуваються. У нашому активі і конкретні кроки у короткостроковій перспективі, і робота на стратегію розвитку економіки (в основі якої — інвестиції).

У листопаді я писав про перезавантаження органів регулювання інтелектуальної власності. Тоді я звільнив керівників профільного департаменту міністерства та Укрпатенту та Національного офісу інтелектуальної власності (останній — за власним бажанням). Зараз екс-керівник Укрпатенту намагається поновитися у судовому порядку.

За останні 4 місяці у сфері інтелектуальної власності є суттєві перемоги. Ми розблокували видачу охоронних документів. З жовтня 2019 організували видачу документів (патенти, свідоцтва), в тому числі більше 7,3 тис. документів, що не були видані в 3 кварталі 2019, та більше 7 тис. вже в 4 кварталі 2019.

Раніше було прийнято низку законів про захист географічних назв та напівпровідників. Проведено конкурс із акредитації організації колективного управління у трьох сферах авторського права. Скоротили строк реєстрації авторського права на твір з двох місяців до двох тижнів.

Завдяки прогресу у сфері захисту інтелектуальної власності та активній переговорній позиції ми відновили доступ до Генералізованої системи преференцій США, а це 30 млн. дол. США прибутку для малих та середніх виробників.

Все це дає нам підстави для оптимізму напередодні слухань 26 лютого у США щодо списку 301 (торговельного представника США), що стосується інтелектуальної власності. Зміна нашого статус як країни у списку 301, це не тільки льготи для експортерів. Найважливіше, що це маркер довіри, позитивний показник надійності країни для інвестицій», — написав Милованов. 

 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутат від «Слуги народу» розповіла подробиці реформ у сфері інтелектуальної власності.

Також парламент прийняв за основу законопроект щодо створення Національного органу інтелектуальної власності.

Ще ми детально розглядали суть цього законопроекту.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва